Francuski redatelj Luc Besson za sada oslobođen optužbi za silovanje glumice

Istražna sutkinja Marie-Claire Noiriel odlučila je u ponedjeljak, nakon višesatnog saslušanja, osloboditi optužbi za silovanje slavnog francuskog redatelja Luca Bessona (60). Optužbu za silovanje protiv njega je podigla glumica Sand Van Roy. Besson je napustio zgradu pariškog suda bez podignute optužnice, ali mu je dodijeljen status „témoin assisté“ što po francuskom zakonu znači da protiv njega nije pokrenuta formalna istraga ili podignuta optužnica ali, ako dokazi kasnije to pokažu, zbog svoje upletenosti još uvijek može biti naknadno optužen.

“Ovo ročište u Parizu dio je sudskog postupka koji je započeo istragom policije i javnog tužitelja, a utvrđeno je da nisu počinjena nikakva kaznena djela”, rekao je Michael Kump, odvjetnik kompanije EuropaCorp čiji je suvlasnik Luc Besson. „Gospodin Besson i dalje u potpunosti surađuje s vlastima i negira sve optužbe iznesene na njegov račun i raduje se što će očistiti svoje ime”.

Još u veljači 2019. godine francuski tužitelji odustali su od svoje istrage nakon tvrdnji Sande Van Roy da ju je Besson za seksualno zlostavljao. Istraga je tada bila zaustavljena zbog nedostatka dokaza, priopćilo je pariško tužiteljstvo. Sanda Van Roy je tvrdila da ju je 2018. više puta silovao Besson, redatelj filmova „Valerian i grad tisuću planeta“, „Nikita“, „Leona profesionalac“ i „Peti element“. U svom odgovoru, Besson je njene tvrdnje nazvao fantazijama. Glumica je imala male uloge u Bessonovim filmovima „Taksi 5“ i „Valerian i grad tisuću planeta“. Nakon žalbe Sande Van Roy, još se osam žena oglasilo s optužbama protiv Bessona. Nakon što su se pojavile nove optužbe protiv Bessona sudac je u listopadu 2019. istragu protiv njega.

Komentiraj