Bojan Čičić

U sklopu programa St Martin’s Embassy Series, u organizaciji Veleposlanstva Republike Hrvatske u Londonu, hrvatski violinist Bojan Čičić nedavno je održao koncert u poznatoj londonskoj crkvi St Martin-in-the-Fields. Nakon što je u Zagrebu diplomirao na Muzičkoj akademiji, Čičić je radio u čuvenom ansamblu Zagrebački solisti, ali je želio posvetiti se sviranju barokne glazbe te je nastavio studij, prvo u Parizu, a potom u Londonu, gdje je prije deset godina završio postdiplomski studij na Guildhall School of Music. Kao koncertni majstor, odnosno solist, počeo je surađivati s uglednim orkestrima za ranu glazbu, kao što su Orchestra of the Eighteenth Century, Orchestra of the Age of Enlightenment i Barokni orkestar Europske unije. Nakon postdiplomskog studija započeo je karijeru slobodnog umjetnika specijaliziranog za ranu glazbu. Trebalo mu je, kazao je za Nacional, vremena uspostaviti kontakte s raznim orkestrima i ansamblima za ranu glazbu, no vrijedilo je čekati priliku jer se radi o vrhunskim glazbenicima. Krajem svibnja prošle godine otvorila se pozicija profesora barokne violine na Royal College of Music u Londonu koju je ovaj rođeni Zagrepčanin dobio. Nedavno je snimio Bachov “Koncert za 2 violine u d-molu” s Rachel Podger koji je BBC Music proglasio najboljom dostupnom snimkom.

“Rachel Podger bila je moja profesorica violine za vrijeme studija u Londonu. Kada je odlučila formirati svoj ansambl za ranu glazbu Brecon Baroque, pozvala je glazbenike koji razumiju njezin način pristupa glazbi i sviranju. Uspjeh ove snimke Bachova koncerta nas je sve u tom ansamblu iznenadio”, kazao je Čičić čiji je ansambl Illyria Consort u lipnju izdao prvi CD s violinskim sonatama Giovannija Stefana Carbonellija. Prije nekoliko godina, prisjetio se Čičić, pročitao je najavu izdanja ovih sonata u jednoj britanskoj izdavačkoj kući. Radilo se o kompozitoru za kojega nikada nije čuo, ali koji je očigledno bio vrlo poznat za vrijeme svog života u Londonu.

“Kada sam dobio note, još me je više zaintrigirao zbog kvalitete svoje glazbe. Odlučio sam napraviti snimku ovih sonata, čiju je najveću prepreku predstavljalo financiranje, ali s Delphian Records koji je izdao ovu snimku, prikupili smo potrebna sredstva. Sada uživamo u njegovu uspjehu jer je dobio izvrsne kritike britanskih novinskih izdanja specijaliziranih za glazbu, kao što su Gramophone, BBC Music Magazine i The Guardian”, zaključio je zagrebački glazbenik koji je posljednjih nekoliko godina često radio s Hrvatskim baroknim ansamblom i Varaždinskim komornim orkestrom. Zasad ne planiraju ponovnu suradnju i nastupe u Hrvatskoj, ali uvjeren je da će uskoro nastaviti istraživanje barokne glazbe.

Komentiraj

PREKOBojan Čičić
Podijeli objavu
Prethodni članakZADAR Slovenski poduzetnik Robert Rotar preminuo u zatvoru
Sljedeći članakMistični duh modernih haljina
- rođena u Zagrebu 1978. godine - mr.sc. međunarodnih odnosa - diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu - novinarstvom se bavi od 1999. godine - dosad je radila u Jutarnjem listu, lifestyle magazinu Story, političkome magazinu Aktual - u Nacionalu je pomoćnica glavnog urednika i piše teme iz kulture