Davorin Visnjic/PIXSELL

LONČAR "Htio sam sačuvati svoje dostojanstvo i dosljednost"

Mislim da je Hrvatska pogriješila prema BiH što nije nastavila politiku koju je vodio Mesić, Josipović i Sanader, rekao je Budimir Lončar, posljednji ministar vanjskih poslova Jugoslavije, posebni izaslanik generalnog tajnika UN-a, te savjetnik bivših hrvatskih predsjednika Stjepana Mesića i Ive Josipovića.
“To ne znači da nema iste težnje i premijer Plenković. U međuvremenu su izbile na površinu snage revizionizma i mijenjanja prošlosti, sve zbog vlastitih interesa. Hrvatska bi trebala biti afirmativnija. Ona bi morala imati i biti stjegonoša borbe za poštovanje granica, miroljubivo rješavanje sporova. Deklarativno to je, ali u praksi nije. Imamo opasnije pretendente na naš prostor, a to su talijanski i mađarski pretendenti. Povremeno se pojavljuju i opasniji su nego odnosi sa Srbijom, Bosnom, Slovenijom”, kazao je Lončar za N1.
“Kada je uklonjeno ime Josipa Broza Tita sa trga, oni su se okupili rekli – Srbija se odriče pobjedničke pozicije i mi možemo postaviti pitanje revizije naših granica koje su pripojili pobjedniku Drugog svjetskog rata – odnosno Jugoslaviji. Nema opasnosti, možda od nekih krugova, malih. U cjelini – mislim da ta težnja za mijenjanjem granica ne postoji”, naveo je.
On je dobitnik visoke nagrade grada Zagreba, koju je nedavno i odbio. U Pressingu je pojasnio zašto.
“Zato što sam upravo htio sačuvati svoje dostojanstvo i svoju dosljednost. To je zapravo bio napad zbog toga što hoće da se iz povijesti izbaci sve ono što ne odgovara jednom dijelu ovdašnjih političkih okupljanja. Ovdje postoji jedan segment koji se regenerira, da se promijeni povijesna istina o Drugom svjetskom ratu. To je iluzorno i nemoguće. Na njihovom planu se često nalaze ljudi koji su predstavnici tog vremena i te stvarnosti. Ja sam jedan od njih”, kazao je Lončar za N1.

Komentiraj