Ljubavna priča koja će se dugo pamtiti: Gala i Salvador Dali

Ruskinja Elena Ivanova Daikonova Gala bila je žena koja je inspirirala jednog od najvećih i najekscentričnijih umjetnika kojeg je svijet vidio. Salvador Dali vidio je u Gali svoju muzu i nepresušnu inspiraciju.

“Čim sam je vidio, osjetio sam da je ona moj prijatelj. Na naš prvi sastanak otišao sam namazan kozijim izmetom, imajući na umu da će, ako me takvog primi kod sebe, to značiti da ćemo dugo biti zajedno. Iako sam smrdio na stajsko đubrivo, njoj to nije bilo bitno”, prepričavao je prvi susret. Dali prema tvrdnjama njihovih bliskih prijatelja nikada nije konzumirao brak u pravom smislu te riječi, već je svojoj izabranici plaćao muške prostitutke kako bi je seksualno zadovoljavali. “Naša veza nije bila seksualna jer je takav odnos rezerviran za bića niže rase koji se zadovoljavaju malim stvarima”, jednom je prokomentarirao svoj seksualni život slavni umjetnik.

Gala je uvijek bila centar njegovog svijeta i do njene smrti se nisu nijednom razdvojili. Kada je Gala umrla, Dali je izgubio želju za životom i upao je u duboku depresiju. Prestao je piti vodu sve dok nije dehidrirao i završio u bolnici. Želio se susresti s njom pa makar to bilo i prilikom halucinacija. Živio je još nekoliko godina u depresiji i umro sedam godina nakon nje.

Komentiraj