Bivša ministrica prosvjete i sporta Ljilja Vokić u četvrtak je za N1 televiziju komnentirala kurikularnu reformu, za koju smatra da je proces koji neće započeti ni završiti odjednom. “Škola je živi organizam u kojem sudjeluje najviše zainteresiranih ljudi. To je nešto što će potrajati. Najvažnije je imati jasan cilj i put do tog cilja. Mislim da se to previše raširilo, zapravo se u to miješa svatko tko ne zna uopće što je sustav obrazovanja”, rekla je.

Naglašava da je prvenstveno potrebno rasteretiti učenike i napraviti jasnu koncepciju. “Ja mislim da naš obrazovni sustav obrazuje ljude, uistinu obrazuje ljude, jer gdje su svi naši akademici i doktori znanosti, vrhunski stručnjaci, koji su vani postigli uspjehe, završili školovanje? Pa u Republici Hrvatskoj. Imamo dobar sustav, jer smo naslijedili austrougarski sustav, naši učenici postižu izvanredne rezultate. Ti su rezultati rezultat rada dobrih učitelja i nastavnika. Sustav treba osigurati dobre plaće učiteljima i normalne uvjete. To je godinama zapuštano”, rekla je Vokić dodajući da se krenulo u pogrešnom smjeru i da se počelo previše politizirati.

“Zamjeram Jokiću, koji stalno govori o netransparentnosti izabrane voditeljice, koja ima besprijekorne reference, a Jokić je izabran Milanovićevim dekretom i nitko se nije bunio”, kaže Vokić. Navodi i da je s Jokićem surađivala privatno i da je ta suradnja bila dobra. “On je vrlo simpatičan čovjek, ali mislim da bi bilo vrijeme da se zaustavi. Morate shvatiti kad je vrijeme da je prošlo, treba naći mjeru”, rekla je.

Komentiraj