Press/Tele2

Ljeto je opasno i zbog čestih požara

Što u domaćinstvu može potencijalno uzrokovati požar? Evo što kažu vatrogasci.

Vatrogasci savjetuju kako je u potkrovljima i podrumima dozvoljeno pohraniti samo negorive tvari, ali treba ostaviti nesmetan pristup svim dijelovima potkrovlja. Osim toga, kako bi se zadržala sigurnost na visokoj razini, na kući treba redovito treba održavati dimnjake.

Peći ili štednjaci i goruća mast

“Nestručno postavljene peći ili štednjaci čest su izvor opasnosti od požara. Također, hrana koja se kuha i peče bez nadzora, lako može zagorjeti i uzrokovati požar. Stoga, pripazite za vrijeme pripreme hrane, a kad ste završili provjerite je li sve ugašeno. Goruće masti su najčešći uzroci kuhinjskih požara”, poručuju vatrogasci.

Masne krpe, stiropor, papir, lak za kosu…

“Stvari koje svi imamo kod kuće, poput krpe i papira natopljenih uljem ili mašću, hrpe starih računa ili novina za koje nismo sigurni trebaju li nam ili ne… Sve to može biti opasno i itekako zapaljivo”, napominju. Papir, baterije i PET ambalažu stavljate u za njih određene spremnike, a stiropor i motorna ulja u reciklažna dvorišta. Lakovi za kosu i sredstva za čišćenje također mogu biti opasni i zapaljivi, pa ih nije dobro koristiti u blizini otvorene vatre ili uključenog fena. Vatrogasci upozoravaju na još jednu stvar – pepeo. Topli pepeo može biti opasan i zapaljiv i nakon 24 sata, koliko god mi bili uvjereni da je hladan, potrebno ga je odlagati u metalne kontejnere na otvorenom.

Električne uređaje ne ostavljajte upaljene

Električna kuhala, aparati za kavu, čajne grijalice i slično uvijek se moraju postaviti na negorivu podlogu i najmanje na udaljenosti od pola metra od zapaljivih tvari. Prije odlaska na posao provjeravate jeste li ugasili uređaje.

Audio uređaje i televiziju iskopčajte iz struje

“Uključeni televizori isijavaju toplinu pa u slučaju da vam je TV ugrađen u zid ili namještaj, osigurajte dovoljnu ventilaciju. Između električnih uređaja i zidova razmak mora biti minimalno 10 cm. Odlazite li makar i samo na vikend, obvezno ih iskopčajte iz utičnica”, poručuju vatrogasci.

Ako, čak i uz pridržavanje svih uputa, dođe do požara, nazovite vatrogasce na broj 123 ili civilnu zaštitu 121. Kvalitetna i pravovremena dojava, kao i brz dolazak ključni su faktori za uspjeh svake vatrogasne intervencije. Ostanite koliko je moguće smireni, jer ćete brzim postupkom i pravilnim informacijama pomoći vatrogasnoj ekipi.

Ono što je ekipama na terenu dodatno od iznimne važnosti je bespilotna letjelica, odnosno dron. On vatrogascima pomaže u pretraživanju prostora, kontroli nadzora požarišta, a što je  najvažnije – podiže razinu njihove sigurnosti.

Važnost dronova je prepoznao i Tele2 pa je umjesto kupnje poklona partnerima, taj novac usmjerio u donaciju dronova vatrogasnim društvima. Donirane bespilotne letjelice korisne su za rano otkrivanje mjesta požara i praćenje napretka s udaljene lokacije. Ovoga puta su otišle u ruke Javnih vatrogasnih postrojbi iz Zagreba, Ploča, Vukovara, Orebića i Đakova.

Komentiraj