Aktualne velike vrućine s toplinskim valovima potrajat će do srijede, kada će naoblačenje sa zapada donijeti lokalne pljuskove i zahlađenje, priopćeno je iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

 U ponedjeljak u 12 sati na Mljetu je izmjereno 36 Celzijevih stupnjeva, u Pločama 34, a u Kninu 33, što je u skladu s upozorenjima Meteoalarma. Za Osijek, Split i Dubrovnik u iduća dva dana najavljena je velika opasnost, a u gotovo svim ostalim središtima umjerena opasnost.
Dežurna prognostičarka Marija Mokorić precizirala je da će u srijedu na sjevernom Jadranu i najzapadnijim područjima unutrašnjosti biti malo nestabilnije vrijeme, koje može dovesti do lokalnih pljuskova i grmljavine. Ono će se u četvrtak i petak proširiti na sjeverni dio srednjeg Jadrana.
Bit će više oblaka, ali i dalje toplo, mjestimično će temperatura biti viša od 30 stupnjeva. No, više neće biti vrlo vruće kao ovih dana. Prema svim naznakama, temperatura zraka će se približiti prosječnim vrijednostima za početak rujna, kazala je Mokorić.
Prema idućoj suboti i nedjelji vrijeme bi trebalo još više osvježiti jer će stići hladna fronta koja će donijeti pljuskove s grmljavinom. Nakon toga će biti još stabilnog i toplog vremena, ali vrlo vjerojatno više neće biti vrućina do 35 stupnjeva, dodaje Mokorić.
Zbog sve češćih ekstremnih meteoroloških pojava, pri Svjetskoj meteorološkoj organizaciji osnovani su Regionalni klimatološki centri zaduženi za praćenje klime u pojedinom području svijeta. Oni izdaju posebna priopćenja o mogućim ekstremnim događajima vezanim uz buduće klimatološke uvjete.
Potkraj kolovoza priopćeno je da se zbog pritjecanja toplog zraka iz Afrike u istočnim predjelima Europe prognozira pozitivno odstupanje temperature zraka od 3 do 6 stupnjeva Celzijevih u odnosu na klimatološki srednjak.
Apsolutno najviša temperatura zraka u Hrvatskoj izmjerena je 4. kolovoza 1981. godine u Pločama, a iznosila je 42,8 stupnjeva Celzijevih. Potom slijedi Karlovac sa 42,4 stupnja  (5. srpnja 1950.), pa Knin sa 41,4 stupnja (22. kolovoza 2000.).
Slijede Gradište sa 40,8 stupnjeva (6. kolovoza 2012.), Osijek – Čepin (aerodrom) sa 40,6 (24. srpnja 2007.), Slavonski Brod sa 40,5 (6. kolovoza 2012.) i Zagreb – Maksimir sa 40,4 (5. srpnja 1950.) stupnja Celzijevih.
Po 40,3 stupnja imali su Osijek (1. srpnja 1950. i 24. kolovoza 2012.) i Zagreb – Grič (5. srpnja 1950.), te po 40 stupnjeva Celzijevih Rijeka (19. srpnja 2007.) i Sisak (24. kolovoza 2012.).
Svi navedeni apsolutni maksimumi izmjereni su u srpnju i kolovozu. Osim Ploča i Rijeke, sve ostale postaje s izmjerenim apsolutnim maksimumom temperature od 40 stupnjeva i više su kontinentalne postaje, ističe DHMZ.

Komentiraj