LJETNO RAČUNANJE VREMENA Dnevna svjetla više nisu obavezna, ali to ne vrijedi za sve

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Prema Uredbi o ljetnom računanju vremena u 2017. godini od 26. ožujka počinje ljetno računanje vremena. Prestaje obaveza paljenja kratkih ili dnevnih svjetala tijekom dana, izvijestili su iz Hrvatskog autokluba.

“No, prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama (NN 67/2008. čl. 102) vozači mopeda i motocikla tijekom cijele godine moraju voziti s uključenim dnevnim svjetlima, u protivnom bit će kažnjeni novčanom kaznom u iznosu od 300 kn.

Vozače mopeda i motocikala, osim na obvezu poštivanja ostalih prometnih propisa HAK dodatno podsjeća na obvezu nošenja propisane, homologirane i uredno pričvršćene kacige.

Obveza paljenja svjetala samo u razdoblju zimskog računanja vremena pravda se ekološkim razlozima (smanjenje ukupne potrošnje, a time i manja emisija CO2), dok prometni stručnjaci smatraju kako je svakako bolje imati upaljena svjetla tijekom svake vožnje, jer i za sunčanih dana upaljena svjetla doprinose većoj vidljivosti a time i sigurnosti prometa, odnosno smanjenju broja prometnih nesreća.

Nekoliko litara više potrošenog goriva tijekom cijele godine ne može se uspoređivati sa sačuvanim ljudskim životima”, ističu u HAK-u.

Komentiraj