LEVČENKO: ‘Ukrajina ima najveće svjetsko iskustvo prevare Rusije u pregovorima’

Autor:

23.05.2024., Zagreb - Oleksandr Levchenko, bivsi ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj. 

Photo Sasa ZinajaNFoto

Sasa Zinaja/NFoto

Švicarska će od 15. do 16. lipnja biti domaćin mirovnog summita posvećenog pitanjima međunarodne sigurnosti, prevladavanja rata i ruske agresije.

Mirovni samit bit će najveći događaj za konsolidaciju međunarodnih napora u rješavanju hitnih globalnih sigurnosnih pitanja. Svoje sudjelovanje već je potvrdilo 80 šefova država i vlada. Kijev posebno računa na sudjelovanje zemalja globalnog juga. Svrha summita je pokrenuti mirovni proces i razviti praktične korake na putu do mira. Sve su zemlje pozvane podijeliti svoje ideje i vizije pravednog i trajnog mira u Ukrajini. Među glavnim pitanjima koja su stavljena na dnevni red summita: razmjena zarobljenika “svi za sve”, povratak ukrajinske djece, deportiranih Ukrajinaca, pitanja nuklearne sigurnosti i sigurnosti hrane. Summit će se održati bez Rusije, jer trenutno nije spremna odustati od zahtjeva za legalizacijom opljačkanog u Ukrajini, i dalje ga naziva “gledanjem svojih interesa”.

“Posjet američkog predsjednika Joea Bidena Švicarskoj važan je za mirovni summit i druge čelnike koji gledaju na reakciju Washingtona”, rekao je ukrajinski predsjednik. Objasnio je da SAD podupire održavanje summita, ali nije poznata razina njihovog sudjelovanja, što nije najjača odluka. “Nedolasku američkog čelnika će aplaudirati ruski diktator Putin”, dodao je. Postoji mogućnost da američki predsjednik Biden propusti summit zbog planiranog prikupljanja sredstava za predizbornu kampanju u Kaliforniji. Ukrajina također čeka odgovor Kine i Brazila. Od zemalja balkanske regije Srbija još nije potvrdila svoje sudjelovanje.

Predsjednik Zelenski javno je pozvao kineskog čelnika Xi Jinpinga da prisustvuje summitu, međutim, kako je primijetila glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Mao Ning, još nije donesena odluka o sudjelovanju Kine. Istodobno, Peking podržava “održavanje mirovne konferencije koju će priznati i Rusija i Ukrajina”.

U međuvremenu, gornji dom švicarskog parlamenta podržao je prijedlog da se pojačaju mjere za protjerivanje stranih špijuna, s posebnim naglaskom na ruske obavještajne agente, dok se Bern priprema ugostiti veliki summit čiji je cilj utrti put miru u Ukrajini. Zastupnici gornjeg doma izglasali su rezoluciju s formulacijom “sukcesivno protjerivanje ruskih špijuna i drugih stranih špijuna”, koju je podržala predsjednica zemlje Viola Agerd u obraćanju parlamentu. Franciska Roth, zastupnica u švicarskom parlamentu iz redova Socijaldemokrata lijevog centra, rekla je da je neutralna Švicarska magnet za špijune zbog koncentracije međunarodnih organizacija u zemlji. Prema domaćim specijalnim službama, to se posebno odnosi na ruske špijune. Budući da je ovu rezoluciju već podržao Donji dom, Vlada sada mora djelovati po njoj. Summit će se održati u Švicarskoj u blizini grada Luzerna, što će utrti put budućem mirovnom procesu vezanom uz rusku invaziju na Ukrajinu. Na mirovnom summitu očekuje se sudjelovanje više od 100 zemalja, a pozivnice su poslane u 150 zemalja. Rusija nije bila pozvana na summit. U Švicarskoj to objašnjavaju činjenicom da je Moskva više puta izjavila da nije zainteresirana za sudjelovanje.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski posjetio je Harkov, grad koji svakodnevno napadaju ruske snage. Snimio je videoporuku s mjesta jednog takvog napada, posebice tiskare “Vivat”, koju su ruske trupe gađale raketama, gdje je ubijeno sedam zaposlenika, a više od 20 osoba ranjeno, dok je više od 50.000 knjiga u skladištu su izgorjeli. Napomenuo je da je “za Moskvu zadovoljstvo spaljivati ​​knjige. Svi znamo s kim imamo posla. Rusijom vladaju ljudi koji žele uništavanje života, uništavanje gradova i sela, podjelu nacija i brisanje nacionalnih granica ratom učiniti normom.” Predsjednik Ukrajine je naglasio da “ne postoji nacija sposobna zaustaviti takav rat vlastitim snagama – potrebno je sudjelovanje svih svjetskih čelnika”, podsjećajući na mirovni summit koji će se održati u Švicarskoj. “Obraćam se svjetskim čelnicima, koji su trenutno na margini globalnih napora da se pripremi “mirovni samit”: predsjednik D. Biden, čelnik Sjedinjenih Država, i predsjednik Xi Jinping, čelnik Kine. Ne želimo da Povelja UN-a izgori poput ovih knjiga, nadam se da ni vi to ne željite, pokažite svoje vodstvo u promicanju mira“, rekao je Zelenski. Svima nam treba pravi mir, a ne samo stanka između vojnih udaraca. Napori svjetske većine najbolje su jamstvo ispunjenja svih obveza. Govoreći o Rusiji, predsjednik Ukrajina je istaknuo: “Želi li Rusija dijalog? Ukrajina ima najveće svjetsko iskustvo prevare Rusije u pregovorima. Prijevara, koja je bila paravan za Kremlj da se pripremi za ovaj rat“. Zato je potreban globalni napor da se održi mirovni summit uz sudjelovanje svjetskih čelnika koje Moskva ne može prevariti.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Avatar photo
TEREZA

prije 3 tjedna

Dobre vijesti za mene i vas, zovem se TEREZA i moram vam ispričati kako sam doživjela ponudu kredita od 35,000 eura. Ponovno sam sretan i financijski stabilan i hvala Bogu što sam naišao na gospodina Harry Bryan, izvršnog direktora SMART LOAN FUNDS, imaju sjedište u Americi, a također djeluju u svim europskim zemljama. Dobio sam savjet kolege i savjetovat ću svima koji trebaju zajam da koriste njihove usluge kako bi izašli iz financijskih poteškoća, možete ih kontaktirati putem e-pošte ([email protected]} WHATSAPP: {+385915134516} Brzo kontaktirajte danas i dobijte svoj zajam od njih na stopu od 3 %. Obećajte da ćete reći ljudima i podijeliti njegov dobar rad nakon što dobijete zajam.