LEVČENKO Pokušaj atentata na Fica može biti dokaz djelovanja ruskih agenata u zapadnim zemljama

Autor:

Saša Zinaja/NFOTO

Bivši ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj Oleksandr Levčenko za nacional.hr osvrnuo se na pokušaj ubojstva premijera Slovačke Roberta Fica te kazao kako javno-politički stav premijera Slovačke o rusko-ukrajinskom ratu ne može biti glavni razlog za govoriti o motivu terorističko-fanatičnog zločina.

“Dana 15. svibnja ove godine dogodio se pokušaj ubojstva premijera Slovačke Roberta Fica. Napadač Juraj Cintula uhićen je na mjestu zločina. Ukrajina i apsolutna većina zemalja u svijetu oštro osuđuju čin nasilja protiv čelnika susjedne partnerske države. “Ukrajina se solidarna s narodom Slovačke. Robertu Fitcu želimo brz oporavak nakon ozljede i povratak na mjesto šefa vlade”, izjavio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. Javno-politički stav premijera Slovačke o rusko-ukrajinskom ratu ne može biti glavni razlog za govoriti o motivu terorističko-fanatičnog zločina. Slovačka je demokratska država sa stabilnom demokracijom, u kojoj funkcioniraju legalni mehanizmi rotacije vlasti putem izbora i zato teror ovdje ne može biti način da se dovede do nekih političkih promjena. To je svima jasno, osim Kremlja, kada su moskovski propagandisti, kao glasnogovornici ruskog medijskog utjecaja, počeli objavljivati ​​cinične spekulacije o tragediji, ali i opetovane pokušaje povezivanja Ukrajine sa svim svjetskim problemima.

U međuvremenu, počinjeni teroristički čin može biti ruska specijalna operacija preformatiranja političkih elita savezničkih država i satelita u kontekstu početka petog predsjedničkog mandata Vladimira Putina, čime je započela totalna destabilizacija zemalja u njegovom dosegu.

Naglasak na terorističkim napadima poznata je posebnost djelovanja ruskih specijalnih službi, počevši od terorističkog napada na Crocus City Hall u blizini Moskve. Pokušaj atentata na premijera Slovačke R. Fica može biti dokaz djelovanja ruskih agenata u zapadnim zemljama, posebice na vojnoj i kritičnoj infrastrukturi, jer o tome svjedoče čitave agenturne skupine razotkrivene u Europi, osobito u Poljskoj i značajnih razmjera tajnog rata, koji ruski diktator vodi protiv Zapada.

Nije slučajno da su specijalne službe NATO-a prije dva tjedna upozorile da Moskva priprema ozbiljne terorističke aktivnosti na području Europske unije i zemalja članica NATO-a. Istovremeno, ruski geopolitičar O. Dugin, koji je jedan od autora ideje “Ruskog svijeta” i blizak Putinu kao nositelju ultra domoljubne ideologije, pokušaj atentata na R. Fica smatra demonstracijom globalističke ideologije, izazovom globalističkih silam. Zapravo, stvarnost može biti mnogo prozaičnija – Rusija je jednostavno prestala, iz nekog razloga, podržavati neke od svojih satelita. Pod Putinom, u njegovom petom predsjedničkom mandatu, preoblikuje se ne samo situacija u samoj Rusiji, već i u savezničkim zemljama. No, smjena njihovih čelnika čini se krajnje brutalnom.

Pokušaj atentata na R. Fica može biti svojevrsno upozorenje moskovskim satelitima, posebice političarima poput Orbana ili Lukašenka. Teško je reći što je R. Fico zapravo skrivio Moskvi. Možda nije pristao na neku “sivu” shemu koju su ruski “predstavnici” u Slovačkoj pokušali provesti ili je izrazio nezadovoljstvo nekim ruskim planom. Na ovaj ili onaj način, biti ruski satelit ili čak “povijesni saveznik” ili partner postaje sve opasnije.

Poznato je da bi 71-godišnji Juraj Tsintula, koji je ustrijelio slovačkog premijera Roberta Fica, mogao biti povezan s proruskom paravojnom skupinom Slovenský Branci, a posebno je sudjelovao u aktivnostima ove organizacije. Slovenský Branci je neregistrirana paravojna skupina koja djeluje u Slovačkoj od 2012. Iz nepoznatih razloga prestala je s radom u 2022. godine. Organizacija je surađivala sa slovačkim ogrankom ruske šovinističke bajkerske organizacije “Noćni vukovi”, a njezine članove obučavali su bivši ruski specijalci. Stoga ne treba isključiti ruski trag u ovom slučaju.

Jedna od verzija pokušaja je radikalizam. Europski radikali sada vrše snažan pritisak na vlade, posebno u kontekstu nadolazećih izbora. Donekle, politička orijentacija R. Fica može uzrokovati ovu situaciju. Atentat na R. Fica mogao bi pokazati banalno nezadovoljstvo stanovništva, posebno njegovih radikalnih predstavnika, državama koje „kontrolira“ Rusija.

Te iste Slovačka i Mađarska očito nisu među liderima Europske unije i imaju značajne financijske i socijalne probleme. Biti u “orbiti” ruskog utjecaja samo pojačava ove probleme, a stanovništvo se počinje osjećati beznadno.

Pritom se mora shvatiti da iako je Fico otvoreno demonstrirao svoj stav o ruskoj invaziji, koji je bio u oštroj suprotnosti sa stavom drugih europskih zemalja, pokušaj napada na slovačkog premijera izrazito je nepovoljan za Kijev, kako su inzistirali propagandisti Kremlja, jer ugrožava održavanje mirovnog summita u Švicarskoj, komplicira odnose Ukrajine i Europske unije, posebice u fazi pristupnih pregovora, te može smanjiti daljnju europsku potporu Kijevu u vojnom sukobu s Rusijom.

Ukrajina je potpuno svjesna čitavog niza negativnih posljedica ove situacije, što dokazuje emotivna i izravna izjava predsjednika Zelenskog koji je šokiran pokušajem atentata. Fico nije osoba koja bi određivala europsku politiku u “ukrajinskom pitanju”. Unatoč narativima koji su proturječili stavovima drugih europskih čelnika, Fico je bio umjeren i možda nije mogao parirati “jastrebovima” iz Moskve. Dakle, može se raditi o operaciji Ruske Federacije “pod stranom zastavom” s optužbama Ukrajine na pozadini priprema za Mirovni samit, za koji je Kremlj postavio zadatak da ga na svaki mogući način torpedira, i blokira nastojanja ukrajinskih vlasti da dobiju sigurnosna jamstva od saveznika i primanju zapadnu pomoć”, napisao je.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.