LEVČENKO: Zašto je Harkov važan za Ukrajinu, ali i za Putina?

Autor:

Saša Zinaja/NFOTO

Ruske trupe nastavljaju vršiti pritisak na sjever Harkovske regije. Harkov je drugi najveći grad Ukrajine, industrijsko i znanstveno središte, humanitarno i logističko središte koje osigurava stabilnost položaja Ukrajine na istoku. Rusi ne uspijevaju zauzeti Harkov, ali zbog blizine grada ruskoj granici granatiraju i uništavaju grad kako bi život u njemu učinili nepodnošljivim.

Danas je obrana Harkova ključna za obranu Ukrajine. Stoga je jačanje protuzračne i proturaketne obrane u gradu jedna od primarnih zadaća. Učinkovita obrana Harkova također je nemoguća bez učinkovitog oštećenja koncentracijskih točaka i logistike agresorske vojske koja djeluje u smjeru Harkova. A ta su mjesta već na teritoriju Ruske Federacije. Stoga je za učinkovitu zaštitu Harkova potrebno ukinuti neopravdanu zabranu uporabe učinkovitog zapadnog oružja na području Ruske Federacije. Trenutno ova zabrana stvara priliku agresoru da nekažnjeno napada preko državne granice, što Rusija može koristiti ne samo u regijama Harkova, već i Sumi. U međuvremenu je Rusija ponovno izvela brutalan raketni napad na civilno stanovništvo Ukrajine. Granatirani su gradovi Harkov i Lyubotin, kao i selo Zoločiv u regiji Harkov. Napad je izveden s 15 balističkih projektila S-300. Pogođeno je i nekoliko objekata željezničke infrastrukture u Harkovu i regiji. Prema preliminarnim podacima, od posljedica raketiranja ubijeno je 7 civila, a broj ozlijeđenih je najmanje 16 osoba. Velika većina poginulih i ranjenih bile su žene koje su radile u tiskari “Vivat” u Harkovu. Ruski režim nastavlja iskorištavati činjenicu da Ukrajina još uvijek nema dovoljno protuzračne obrane i pouzdanu sposobnost da uništi ruske lansere točno tamo gdje se nalaze – u regijama Rusije koje graniče s Ukrajinom. Zapad mora biti odlučniji pomoći Ukrajini u suprotstavljanju ruskoj agresiji i ukinuti ograničenja za napade ruskih snaga koje koriste zapadno oružje na ruski teritorij, tako da ruska vojska ne može nekažnjeno granatirati mirne ukrajinske gradove. U takvoj situaciji Ukrajini je potrebno mnogo više zapadnih protuzračnih i proturaketnih sustava kako bi od ruskih projektila pokrila više gradova, objekata kritične infrastrukture i nuklearnih elektrana. Ukrajina treba više američkih sustava Patriot i njihov europski pandan francusko-talijanskog SAMP/T dugog dometa, njemačkog sustava IRIS-T srednjeg dometa i norveškog NASAMS, koji se smatra najučinkovitijim sustavom protuzračne obrane kratkog dometa za stvaranje više etažni sustav protuzračne obrane na dugim, srednjim i kratkim prilazima ukrajinskim gradovima i mjestima kritične infrastrukture. Zajednička proizvodnja opreme protuzračne obrane sa zapadnim partnerima također je jedan od načina da se Ukrajina spasi od ruskog raketnog terora. Bez vojne potpore, moćnih sredstava protuzračne i proturaketne obrane, ukrajinskim gradovima i selima prijeti potpuno uništenje.

Ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba je nakon još jednog napada Ruske Federacije na Harkov i Lubotin pozvao zemlje koje imaju Patriot da ubrzaju donošenje odluka i daju te sustave Ukrajini. Prema čelniku ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova, “ovaj užasan napad trebao bi podsjetiti sve diljem svijeta da Ukrajina još uvijek hitno treba sedam sustava Patriot. Vrlo smo zahvalni Njemačkoj što je najavila nabavku još jednog sustava. Ali dobivanje još šest sustava čim moguće ostaje kritično važno ne samo za opstanak Ukrajine, već i za mir u Europi, svi bi trebali biti jasno svjesni onoga što se govori, jer svaki dan odgađanja, rasprava i diskusija ne samo da košta živote Ukrajinaca, već i donosi bliže mogućnosti rata većih razmjera u Europi.” D. Kuleba je naglasio da će Putinova diktatura nedvojbeno proširiti svoju agresiju i odnijeti više života ako sada ne prestane u Ukrajini. Ministar je još jednom pozvao zemlje koje imaju Patriot da ubrzaju donošenje odluka i daju te sustave Ukrajini. Uostalom, sedam sustava Patriot i nije tako visoka cijena za dugoročni mir u Europi. Ali oni su potrebni sada, ne sutra. “Nažalost, same riječi solidarnosti ne mogu presresti ruske projektile.”

U vezi s pogoršanjem situacije u regiji Harkov, predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski održao je još jedan sastanak Glavnog stožera, na kojem su saslušali izvješća vrhovnog zapovjednika Oleksandra Sirskog i šefa vojne obavještajne službe Kirila Budanova. Utvrđeno je da zemlja agresor želi odvući ukrajinske trupe na sjever kako bi napredovale u istočnom smjeru. Predsjednik Ukrajine istaknuo je kako razumije kako odgovoriti na rusku ofenzivu u regiji Harkiv i provokacije koje je prate. Istodobno je veleposlanica Europske unije u Ukrajini Katarina Maternova istaknula potrebu ubrzanja i jačanja isporuke vojne pomoći Ukrajini nakon još jednog napada Ruske Federacije na Harkiv: “Još jedan tužan dan – još jedan strašni ruski raketni napad na Harkiv i regiju, mnogo žrtava, zato je potrebno više oružja, sredstava protuzrakoplovne obrane i streljiva da se zaustavi ovaj pokolj”, rekla je Maternova obraćajući se članicama EU koje žive mirnim životom i ne osjećaju se ugroženima za dolazak ruskih trupa. Potrebno je shvatiti da se Europa i svijet moraju probuditi iz slatkog sna mirnog života i biti spremni odgovoriti na napad agresivne Moskve. Istovremeno, puno je lakše to učiniti u Ukrajini. Uštede na pomoći Ukrajini mogle bi dovesti do deseterostrukog povećanja troškova zaustavljanja napredovanja ruskih trupa kroz mirne europske gradove. Moguće je da bi jedan od njih uskoro mogao postati sljedeći Harkov.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.