Leonardo Bressan o cijepljenju: “Sad je teško ispraviti ono što se kroz godinu dana propustilo učiniti”

Lječnik obiteljske medicine i predsjednik primorsko-gorasnkog KoHOM-a Leonardo Bressan u petak je poručio da raste broj obrađenih pacijenata s postcovid sindromom u bolnicama. Trenutno ih je 23 tisuće.

“Javljaju se pacijenti, mislim da manji broj takvih pacijenata prolazi ispod radara jer se ne jave odmah, ne prepoznaju povezanost nastalih tegoba s preboljenjem ove bolesti, ali vidimo da taj broj raste. U mojoj praksi prvenstveno su to problemi vezani za neurološku sferu – gubitak pamćenja, problemi s pamćenjem, glavobolje, osjećaji umora, trnjenja”, rekao je bressan i dodao da misli da će s takvim pacijentima imati posla više mjeseci.

Bressan smatra da je problem s cijepljenjem nastao u samom početku. “Loše je pripremljena komunikacija prema stanovništvu i objašnjavanje. Nakon toga su počele vrlo diskutabilne i međusobno sukobljenje informacije kroz medije iz raznih kriznih stožera, saveza i tijela”, rekao je liječnik za N1.

Smatra da je to jako zbunilo ljude, koji su u tom trenutku bili uplašeni. “Onda je bila okolnost da je na početku bio veliki interes, no tada nije bilo dovoljno cjepiva. Poklopilo se nekoliko loših stuacija. Sad je teško ispraviti ono što se kroz godinu dana propustilo učiniti. Mislim da je jedna ozbiljna i opuštena kampanja prema stanovništvu potreba. U svim porukama koje se šalju iz nadležnih tijela smeta što su prepune stručne terminologije. Nakon takvih poruka obični laik je zbunjen i sam ne zna što je čuo. Prvi korak je to spustiti na jednostavan, svima razuman jezik”, dodao je.

 

Komentiraj