Lavrov: “OESS se pretvara u privjesak NATO-a i Europske unije”

Autor:

epa11003186 Russian Foreign Minister Sergei Lavrov (C) attends the 30th OSCE Ministerial Meeting in Skopje, Republic of North Macedonia, 30 November 2023. The Ministerial Council meets once a year towards the end of every term of chairmanship to consider issues on the OSCE agenda and adopt relevant documents. The 30th OSCE Ministerial Council takes place on 30 November and 01 December 2023.  EPA/GEORGI LICOVSKI

EPA/GEORGI LICOVSKI

Ruski ministar vanjskih poslova obrušio se u četvrtak na Organizaciju za europsku sigurnost i suradnju (OESS) optuživši je da se pretvorila u “privjesak NATO-a”.

“OESS se pretvara u privjesak NATO-a i Europske unije. Priznajmo da je organizacija na rubu ponora  te se postavlja pitanje: ima li smisla u nju investirati kako bi je revitalizirali”, rekao je Sergej Lavrov na godišnjem skupu u Skoplju organizacije koja okuplja 57 država.

Po njegovim riječima, zapadne zemlje “besramno koriste OESS kako bi promicale svoje interese”.

Ponovio je rusku retoriku optuživši Ukrajinu za neonacizam, dok je za zapad ustvrdio da vodi “hibridni rat” protiv Rusije.

Lavrov sudjeluje na skupu u Sjevernoj Makedoniji usprkos oštrim europskim sankcijama, no Bugarska je pristala otvoriti svoj zračni prostor kako bi šef ruske diplomacije stigao u Skoplje.

Uoči puta je rekao da su neke zapadne zemlje s njim zatražile sastanak.

Ukrajina, Poljska i baltičke zemlje su zbog njegova dolaska bojkotirale sastanak OESS-a.

 

OZNAKE: EU, NATO, OESS, lavrov

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.