Lavrov protiv taktike “spaljene zemlje”: Bombardiranje Gaze je katastrofa koja će trajati desetljećima

Autor:

epa10934519 Russia foreign minster Sergei Lavrov during the second regional 3+3 regional meeting in Tehran, Iran, 23 October 2023. Iran holds the meeting aiming to solve tension between Azerbaijan and Armenia.  EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da je izraelsko bombardiranje Gaze u suprotnosti s međunarodnim pravom i predstavlja opasnost da se pretvori u katastrofu koja bi mogla potrajati desetljećima.

Ovo je jedna od dosad najkritičnijih Lavrovljevih izjava o Izraelu koja predstavlja stajalište Moskve, a dao ju je u intervjuu bjeloruskoj državnoj novinskoj agenciji Belti koja ga je objavila u subotu.

“Premda osuđujemo terorizam, vrlo smo jasni kad kažemo kako se ne slažemo da se na terorizam može odgovoriti kršenjem normi međunarodnoga humanitarnog prava, uključujući i neselektivnu upotrebu sile protiv ciljeva gdje se nalaze civili, uključujući i taoce, a napadači to znaju”, rekao je Lavrov.

“Nemoguće je uništiti Hamas, što je Izrael odlučio napraviti, a da se pritom ne uništi Gaza zajedno s većinom njezina civilnog stanovništva”, kazao je.

“Bude li Gaza uništena, a dva milijuna stanovnika odande protjerano, što neki političari u Izraelu i inozemstvu predlažu, nastat će katastrofa koja bi mogla potrajati desetljećima, ako ne i stoljećima“, upozorio je Lavrov. “Treba je zaustaviti i najaviti humanitarne programe s ciljem spašavanja stanovništva u blokadi.”

Rusija, koja podupire hitan prekid vatre i rješenje koje će rezultirati stvaranjem dviju država, razgnjevila je Izrael jer je u Moskvu pozvala izaslanstvo Hamasa.

Lavrov je rekao da je Rusija istodobno u bliskom kontaktu s Izraelom te da stalno šalje “signale o potrebi pronalaska mirnog rješenja, a ne provođenja najavljene strategije ‘spaljene zemlje’.”

Kijev i Zapad optužuju Rusiju za bombardiranje civila širom Ukrajine, no Moskva odgovara da ne cilja namjerno civile već samo vojne ciljeve.

OZNAKE: lavrov, Izrael, Gaza, Hamas

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.