Lavrov pozvao na prekid vatre između Hamasa i Izraela

Autor:

epa10934519 Russia foreign minster Sergei Lavrov during the second regional 3+3 regional meeting in Tehran, Iran, 23 October 2023. Iran holds the meeting aiming to solve tension between Azerbaijan and Armenia.  EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

 Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov pozvao je na prekid vatre i rješavanje humanitarnih pitanja kao prioritet za ublažavanje napetosti u ratu u Gazi.

“Nakon toga, naravno, potreban je mehanizam koji sagledava situaciju u širem kontekstu”, rekao je Lavrov u Teheranu, na marginama razgovora o nestabilnosti u regiji Južnog Kavkaza, izvijestila je ruska novinska agencija Interfax.

Taj kontekst, rekao je, predviđa rješenje s dvije države. Optužio je Washington da godinama blokira rad Kvarteta za Bliski istok koji čine Ujedinjeni narodi, SAD, Europska unija i Rusija.

Osim prekida vatre, Rusija je tražila otvaranje humanitarnih koridora za pomoć stanovništvu Pojasa Gaze u hrani i lijekovima.

Na sastanku ministara vanjskih poslova Irana, Turske, Armenije i Azerbajdžana u Iranu, Lavrov je kritizirao raspoređivanje američkih ratnih brodova u istočnom Sredozemlju kao opasno uplitanje u sukob.

Što je više takvih koraka, “to je veća opasnost da se sukob proširi”, rekao je šef ruske diplomacije.

Rusko čelništvo, koje vodi rat protiv Ukrajine, već danima poziva da se poštede civili i civilna infrastruktura. U Ukrajini je od početka rata u ruskim napadima ubijeno na tisuće civila i uništena su čitava sela i gradovi.

OZNAKE: Izrael, sukob, Gaza, lavrov

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.