Kutle: “Crni je imao potpunu kontrolu nad premijerom, ministrima policije i pravosuđa…”

U dokumentaciji kojom je razvlašteni HDZ-ov tajkun Miroslav Kutle pokušao raščistiti vlasničko-poslovne odnose sa zagrebačkim biznismenom Petrom Pripuzom i njegovim bratom Zoranom, a posjeduje je nacional.hr, naročito zanimljivo mjesto zauzima stanoviti “Crni”, za kojega Kutle na jednom mjestu tvrdi kako je “imao potpunu kontrolu nad premijerom, ministrima policije i pravosuđa”. Ako su te Kutline bilješke točne, one naznačuju razmjer neformalnog utjecaja koji su proširili on i Zoran Pripuz dok su još, kako to sugerira Kutle, skladno surađivali, upravljajući iz sjene cijelim nizom tvrtki i poduzeća.

U e-mailovima Pripuzu Kutle spominjao “ucjene”, “likvidacije” i “vrata pakla”

Na predzadnjem susretu sa Zokijem (prije nešto više od dvije godine) dogovoreno je da ima pravo na polovicu onoga što realiziramo iz mojeg prava na udjel u Hypo consulting kod Crnog”, piše Kutle u odjeljku “Odnosi vezani uz Crnog”. Potom nastavlja: “Na zadnjem sastanku (prije nešto više od godinu dana) dogovoreno je da će Zoki imati iz budućih netto isplata od strane Crnog (kad se odbiju potrebni troškovi postupaka) 20 posto od svakog naplaćenog iznosa… Tom prilikom sam ponudio Zokiju da odmah prenesem na njega, ako hoće, srazmjerni dio zadužnica s kojima raspolažem.”

Kutle potom obrazlaže: “Dok je Crni imao potpunu kontrolu nad premijerom, ministrima policije i pravosuđa, nije bilo uputno početi sa prisilnom naplatom, jer bi on, po informacijama iz njegovog tima, tvrdio da su odnosi nastali prisilom, te bi koristeći vlast ugrozio slobodu kome bi mogao… Odmah nakon promjen vlasti, angažiran je M, koji je uključio O. da počne sa prisilnim naplatama. Tom prilikom je M. dobio naputak da o svemu informira redovito Zokija, s obzirom da je upoznat s našim dogovorima.”

Kutle Pripuzu: “Većina vaših obaveza odnosi se na otimačinom preuzeti radijski sustav”

Kutle pritom dodaje “neka pojašnjenja”, pa piše ovako: “Prema dokumentaciji dostupnoj kod M, u radzbolju od 1994. do 2000. godine, Crni i ostali partneri sa kojima sam bio suvlasnik medija, prema meni stvorili su dug veći od 30 milijuna maraka i s tog naslova sam imao njihove mjenice i ostale instrumente osiguranja. Prema S. arbitraži, određeno je da samo manji dio svojeg duga Crni je dužan vratiti i s naslova arbitražne odluke su išla spomenuta plaćanja… Naravno, on je tu arbitražnu odluku iz 2003. godine odugovlačio do besvijesti, a zadnji dio tih plaćanja je tek učinio nakon D. prijetnji tužbom, pa sam prema sporazumu s D, i njemu s naslova te isplate, dao pripadajućih nešto više od 1 mil kn…”

Iz ovih se Kutlinih bilježaka čini kako nisu bez osnova njegove tvrdnje iz mailova koje je, bez odgovora, slao bratu Zorana Pripuza Petru, i u kojima je, od rujna prošle do siječnja ove godine, tvrdio kako bi razračunavanje njihovih međusobnih odnosa pred očima javnosti moglo uzrokovati “najveću aferu novijeg vremena u cijeloj ovoj regiji.”

Razračunavanje Kutle i Pripuza najavljuje “najveću aferu novijeg vremena u cijeloj regiji”

Komentiraj