Kumkvat jača imunitet i pomaže u smanjenju razine kolesterola

Autor:

Screenshot YouTube

Kumkvat (Frotunella spp.) je omanje zimzeleno stablo s malim citrusnim plodovima, koji se mogu konzumirati u cijelosti. Na kineskom jeziku kumkvat znači “zlatna naranča”. Koje visoke nutritivne vrijednosti imaju sočna pulpa, sjemenke i slatkasta kora te kako ovaj plod je pripremiti u kuhinji pogledajte ovdje.

Više studija je potvrdilo da 100 g cijelih plodova kumkvata osigurava čak više od 70% preporučenog dnevnog unosa vitamina C.

Plod sadrži bogati udjel biljnih spojeva (flavonoida, fitosterola i esencijalnih ulja), koji zajedno imaju blagotvorni sinergijski učinak na jačanje imuniteta i zaštitu od bolesti. Flavonoidi su više zastupljeniji u kori u odnosu na pulpu, a poznati su po svojem antioksidativnom i protuupalnom djelovanju.

Kemijska struktura fitosterola ima sličnosti s kolesterolom, što bi značilo da mogu pomoći spriječiti apsorpciju kolesterola u tijelu i pomoći u smanjenju razine kolesterola u krvi.

OZNAKE: imunitet, kumkvat

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.