Pixabay/AinoTuominen

Kulturu afričkih plemena i naroda treba sačuvati

Kulturu starih afričkih plemena i naroda buduće generacije trebaju sačuvati.

Seoski starješina Xgaiga Qomatca se bavi tradicionalnom medicinom, a svoja znanja pokušava prenijeti na mlađe pripadnike plemena San iz afričke države Bocvane. Qomatca koristi moć i mudrost predaka kako bi se bavio medicinom, no to ga povremeno zna izmoriti i oslabjeti. Govori  kako mladi moraju savladati lovačke vještine, naučiti izraditi stupicu za životinje, zapaliti vatru u prirodi od dostupnog materijala i ostataka granja, naučiti tradicionalne plesove i napjeve. Priprema hrane, izrada nastambi i učenje obrta su daljnji korak.

Starješina više ne lovi i ne radi mnogo, jer su godine učinile svoje. Samo uči unuka onome što je on naučio od predaka, dok mnogi mladi to odbijaju. Upravo zato postoji bojazan da bi mlađe generacije mogle zaboraviti plemenski kulturni identitet.

Qomatci se ne sviđa što više ne može migrirati i putovati slobodno Afrikom. Ovi nomadi sada moraju živjeti u stalnim nastambama. Okružuju ih posjedi farmera ograđeni žicom i tamo se ne smiju kretati.

Ovo je samo jedno od plemena San, koje obitava na dijelu savane većeg pustinjskog područja. Pješčana ravnica s rijetkim šumarcima od stabala i grmlja ima vrlo suhu klimu. Temperature su visoke tijekom svih godišnjih doba.

Komentiraj