KRIZNI EKO STOŽER: “Riječko odlagalište smeća zdravstveno katastrofalno, dio zaposlenih već obolio”

Članovi udruge Kriznog eko stožera Marišćine podnijeli su prijavu o okolišu onečišćenom opasnim otrovima za ljudsko zdravlje na području Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćine te su zatražili da se hitno postupi i zatvori to postrojenje.

Prijavu su uputili Državnom inspektoratu i Upravi za inspekcijske poslove u Ministarstvu zaštite okoliša, ističući da je u veljači 2020., na zahtjev Ekoplusa, koji upravlja Marišćinom, županijski Nastavni zavod za javno zdravstvo (NZZJZ) proveo ispitivanja kemijskih čimbenika u okolišu u centru Marišćini te da je nakon toga izrađeno izvješće.

“Ispitivanja su pokazala da je situacija na području centra Marišćine zdravstveno katastrofalna i da su, kako piše u zaključku dokumenta, hitno potrebne dodatne mjere zaštite djelatnika kako bi se spriječilo daljnje trovanje.”

Iz Kriznog eko stožera tvrde kako je, po informacijama koje su dobili neslužbenim putem, dio zaposlenih već obolio i da su u njihovim tijelima pronađeni kancerogeni spojevi nastali tijekom rada u centru Marišćini.

“Posebno želimo naglasiti da je na odlagališnoj plohi 1A utvrđena prisutnost 43 kemijska spoja, na 1B odlagališnoj plohi 75 kemijskih spojeva, na MBO A lokaciji 116 kemijskih spojeva i na MBO B lokaciji 53 kemijska spoja. Od tog velikog broja deponijskih spojeva samo na mjerenoj plohi MBO A utvrđeno je 12 kemijskih spojeva koji višestruko prelaze granične vrijednosti, od kojih je pet kancerogenih, i koji se svaku večer nošeni vjetrom spuštaju do naselja Marčelja.”

Iz Kriznog stožera ističu da NZZJZ u zaključku izvještaja preporučuje upravi centra Marišćine da djelatnici upotrebljavaju posebnu zaštitnu odjeću i obuću, kao što su maska za cijelo lice s filtrom, štitnici za uši, posebne zaštitne rukavice i kemijski kombinezoni.

Iako je prošlo već nekoliko mjeseci od ispitivanja, tijekom kojega su županija, Općina Viškovo i Grad Rijeka kao suvlasnici centra Marišćine trebali donijeti primjerene akcijske planove, zatražiti privremeno zatvaranje postrojenja za obradu otpada u tom centru i provesti ispitivanje cjelokupnoga lokalnog stanovništva, nitko mještane nije niti upozorio na opasnost, navode iz udruge i dodaju da “otrovi koje je pronašao NZZJZ na Marišćini svaku večer već dugih osam godina, nošeni strujanjem zraka, dolaze do naselja Marčelja”.

Osim toga, ističu da postrojenje za obradu otpada u centru Marišćini od 5. veljače radi bez pravovaljane okolišne dozvole, to jest da je Upravni sud drugi put, na temelju upravne tužbe, poništio Rješenje o okolišnoj dozvoli za centar Marišćinu.

 

Komentiraj