NE MOŽE Kremlj: Bilo kakvi mirovni pregovori o Ukrajini bez sudjelovanja Rusije su apsurdni

Autor:

6728240 23.12.2021 Kremlin spokesman Dmitry Peskov attends the annual end-of-year news conference of Russian President Vladimir Putin at the Manezh Central Exhibition Hall, in Moscow, Russia.,Image: 649137950, License: Rights-managed, Restrictions: Editors' note: THIS IMAGE IS PROVIDED BY RUSSIAN STATE-OWNED AGENCY SPUTNIK., Model Release: no, Credit line: Sergey Guneev / Sputnik / Profimedia

Sergey Guneev/Sputnik/Profimedia

Organiziranje bilo kakvog globalnog mirovnog samita o Ukrajini koji isključuje Rusiju jednostavno je “apsurdno” i neće biti uspješno, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u intervjuu objavljenom u utorak.

Peskov je rekao za ruski medij Argumenti i činjenice da Rusija nastavlja svoj rat protiv Ukrajine, koji traje više od dvije godine, kako bi se zaštitila od Zapada.

Može li se ukrajinski problem riješiti bez sudjelovanja Rusije? Odgovor je jasan – ne može”, rekao je Peskov u intervjuu koji je dao prošlog četvrtka, dan prije masovne pucnjave u koncertnoj dvorani kod Moskve.

“Zato što je Ukrajina pretvorena u instrument u rukama kolektivnog Zapada uz čiju pomoć namjerava, kako se čini, još više pritisnuti Rusiju, obuzdati Rusiju…”, dodao je Peskov.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij pozvao je na održavanje međunarodnog mirovnog samita, a ranije ove godine Švicarska je objavila da će biti domaćin istog te da se raspravlja o datumu i detaljima.

Ruski predsjednik Vladimir Putin ranije je odbacio ukrajinski mirovni plan koji poziva na povlačenje ruskih snaga i vraćanje granica Kijeva iz 1991., uključujući Krim koji je Rusija zauzela i pripojila 2014. Opisao ga je “neprovedivim”.

Peskov je ponovio da je plan nezamisliv te je osudio namjeru Europske unije i drugih zemalja da se ruska zamrznuta sredstva iskoriste za pomoć Ukrajini.

“Vjerujem da Europljani shvaćaju da ćemo osporiti takvu odluku”, rekao je.

PRIZNANJE IZ KREMLJA Peskov: Da, počelo je kao specijalna vojna operacija, ali…

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.