KREĆE UTRKA ZA NOVOG ŠEFA Tko će zamijeniti Grbina? Više je kandidata, evo što kažu istaknuti SDP-ovci

Autor:

17.04.2024., Zagreb - Docek izbornih rezultata za Hrvatski saboru u stozeru koalicije Rijeke pravde koju cine Socijaldemokratska partija Hrvatske (SDP), Centar, Hrvatska seljacka stranka (HSS), "Dalija Oreskovic i ljudi s imenom i prezimenom", Narodna stranka Reformisti i Gradjansko-liberalni savez (GLAS) u prostorijama SDP-a na Trgu Drage Iblera.   Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Marko Lukunic/PIXSELL

Najava skorog odlaska Peđe Grbina s čelnog mjesta u SDP-u otvara novu rundu “igara prijestolja“ u najvećoj oporbenoj stranci.

Grbin je, podsjetimo, u ponedjeljak kazao da se na predstojećim unutarstranačkim izborima ne namjerava ponovno kandidirati za predsjednika SDP-a. Ipak, nastavit će obavljati poslove koji su u djelokrugu stranačkog čelnika do izbora novog šefa stranke.

Koga vidi na čelu SDP-a u budućnosti, Grbina novinarima nije želio kazati. Umjesto toga, poručio je da svom nasljedniku ili nasljednici ostavlja dobar tim, dok bi novi šef stranke “trebao biti više s građanima“.

Inače, svoj angažman na čelu SDP-a ocijenio je četvorkom.

‘Odradio svoju rolu’

Nekoliko stranačkih prvaka i veterana SDP-a, s kojima je nacional.hr razgovarao, Grbinovu odluku da napusti stranački tron ocjenjuju logičnom. Naime, podsjećaju, i Grbinovi prethodnici – aktualni šef države Zoran Milanović te Davor Bernardić, napustili su stranačko kormilo nakon što je SDP nakon parlamentarnih izbora 2016. i 2020. godine ostao u oporbi.

SDP ni nakon ovogodišnjih parlamentarnih izbora nije uspio sastaviti vladu. Stoga smatraju da je Grbinova odluka da ode s mjesta šefa stranke u skladu s uvriježenim demokratskim standardima.

Branko Grčić, FOTO: Zvonimir Barisin/PIXSELL

“Grbin je sam rekao da će otići ako SDP ne uspije formirati koaliciju koja će sastaviti novu Vladu. U tom smislu, ostao je dosljedan i donio odluku koja je na tragu tih izjava“, kratko je za nacional.hr prokomentirao Branko Grčić, saborski zastupnik SDP-a i nekadašnji potpredsjednik Milanovićeve Vlade za gospodarstvo.

Slična je poruka i Mišela Jakšića, gradonačelnika Koprivnice i SDP-ova zastupnika u Saboru. I Jakšić nas je u kratkom razgovoru podsjetio da je Grbin kazao da se više neće kandidirati za predsjednika stranke ako SDP nakon parlamentarnih ne uspije formirati Vladu.

Mišel Jakšić, FOTO: Patrik Macek/PIXSELL

“Grbin je zaključio da je odradio svoju rolu. Stranku ostavlja u dobrom stanju“, kratko nam je poručio Jakšić.

‘Prvi korak u konsolidaciji stranke’

Tonino Picula, dosadašnji, a i budući zastupnik SDP-a u Europskom parlamentu i šef diplomacije u Vladi Ivice Račana, kaže za nacional.hr da u odluci Grbina vidi prvi korak u konsolidaciji stranke.

Tonino Picula, FOTO: Ivana Ivanovic/PIXSELL

“Isto su nakon izgubljenih izbora postupili i Milanović i Bernardić. I SDP s Grbinom je izgubio izbore pa je i logično da se više ne kandidira“, kaže Picula.

‘Upravljao SDP-om čvrstom rukom’

Znatno kritičnija od ostalih naših sugovornika je Željka Antunović, bivša ministrica obrane u Račanovoj Vladi. Antunović je 2021. izašla iz SDP-a pa sada zbivanja u bivšoj stranci promatra sa strane.

“Naravno da Grbin treba otići, iako to neće biti spas za SDP. Peđa Grbin nije napravio ono što se od njega očekivalo kada je izabran za predsjednika SDP-a. SDP je danas kadrovski puno slabiji nego ranije, a posljedica toga je i gubitak izbora“, ističe Antunović za nacional.hr.

Željka Antunović, FOTO: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Kaže da je Grbin rukovodio SDP-om čvrstom rukom te da je odluke donosio autokratski. Otjerao je iz stranke ljude koji su drukčije mislili od njega ili su mnogi sami otišli, zaključuje Antunović.

Kandidata za novog predsjednika SDP-a ne nedostaje

U ovom je trenutku teško reći koliko će dugo još Grbin voditi SDP. Odluku o tome treba donijeti Predsjedništvo SDP-a, čiji se sastanak najavljuje već za utorak.

No, ono što se već sada može reći je da kandidata za novog predsjednika stranke ne bi trebalo nedostajati. U javnosti su se, naime, i do sada kao potencijalni nasljednici Grbina spominjali saborski zastupnik i bivši ministar prometa te nekadašnji župan Krapinsko-zagorske županije Siniša Hajdaš Dončić, zatim Mišel Jakšić, pa načelnica Omišlja i saborska zastupnica Mirela Ahmetović, a ponekad i gradonačelnik Ploča i saborski zastupnik Mišo Krstičević.

Najveće šanse sada se daju Hajdašu Dončiću

Kako se neslužbeno može čuti, čini se da u ovom trenutku najveće šanse za preuzimanje SDP-ova kormila ima Hajdaš Dončić. Dio razloga za to leži u njegovim dobrim odnosima s Grbinom, ali i Milanovićem, u čijoj je Vladi bio ministar. Prema tim informacijama, Hajdaš Dončić može računati i na potporu Jakšića.

No, dalmatinski dio SDP-a navodno je skloniji tome da kormilo stranke preuzme Krstičević. Gradonačelnika Ploča navodno podržava i dio SDP-ovaca s kontinenta.

Istarski i primorski dio SDP-a naklonjeniji je, pak, Mireli Ahmetović. U nedavnoj izjavi za nacional.hr, Ahmetović nije htjela reći hoće li se kandidirati za predsjednicu SDP-a, no jasno je poručila kako ne namjerava stajati po strani. Osim toga, dolazi iz 8. izborne jedinice koja je utvrda SDP-a.

Naši izvori napominju kako sve to ne znači da je lista potencijalnih kandidata za čelnu poziciju u SDP-u zaključena.

Naime, nije isključeno da u međuvremenu iskrsnu i neka druga imena. Tako se, primjerice, ne može unaprijed odbaciti mogućnost da u utrku za predsjednika SDP-a na kraju uđe i Picula, iako je tek izborio novi eurozastupnički mandat. On sam o tome nije htio razgovarati.

U igri je navodno još nekoliko potencijalnih kandidata.

Izazovi za novog šefa stranke

Kakav god bio ishod predstojeće predsjedničke utrke u SDP-u, novog šefa ili šeficu stranke čekat će veliki posao. Svakako veći od “četvorke” koju si je dao Grbin.

Naši izvori ocjenjuju kako će novom stranačkom čelniku veliki izazov biti autonomija u radu, odnosno stvarno odvajanje SDP-a od Milanovića.

“Milanović se i u SDP-u i na ljevici, a i šire, i dalje povezuje sa SDP-om i to je nešto što čeka i novog šefa stranke“, upozorava jedan naš sugovornik.

Pojedini naši izvori kažu i kako SDP s novim čelnim čovjekom mora poraditi na rebrandingu stranke.

“Potreban je potpuni reset“, zaključuje jedan naš izvor.

Hoće li SDP ponovno otvoriti vrata ljudima koje je otjerao?

Na kraju, otvorenim ostaje i pitanje hoće li SDP ponovno otvoriti vrata ljudima koji su prethodnih godina otjerani iz stranke ili koji su je napustili. Tu se ponajprije misli na Socijaldemokrate.

PALA OSTAVKA Grbin: Neću se kandidirati za predsjednika SDP-a!

I dok dio naših izvora smatra kako bi to bio pametan potez, ako ništa drugo, a ono zato da se na izborima ne rasipaju glasovi lijevog centra, drugi kažu da priču o odlasku dijela nekadašnjih jakih SDP-ovih imena smatraju zaključenom.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.