PALA OSTAVKA Grbin: Neću se kandidirati za predsjednika SDP-a!

Autor:

10.06.2024., Zagreb - Na konferenciji za medije SDP-a odrzanoj u sjedistu stranke o proteklim europskim izborima govorio je Pedja Grbin. Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin rekao je danas na konferenciji za novinare kako se neće kandidirati za šefa stranke na predstojećim stranačkim izborima.

“Ono što sam rekao prije parlamentarnih izbora namjeravam ispuniti. Rekao sam da ako nećemo formirati vladu da odlazim s mjesta predsjednika stranke. Na predstojećim stranačkim izborima neću se kandidirati niti za predsjednika stranke niti za neku drugu funkciju. Moj je posao kao predsjednika stranke osigurati da se izbori provedu. Dok sljedeća predsjednica ili predsjednik ne budu izabrani, ja ću voditi stranku”, poručio je.

Podsjetimo, na jučer održanim europskim izborima SDP je osvojio četiri mandata, odnosno dobili su 25,96 posto glasova. HDZ je dobio 6 mandata, a Domovinski pokret i Možemo po jedan.

“Plenković je na ovim izborima dobio što je htio”

Na početku konferencije za medije zahvalio se biračima i partnerima, kao i timu SDP-a.

Grbin je rekao kako je izlaznost na izbore bila među najgorima u Europi i “to je nešto na čemu čitav hrvatski politički sustav mora poraditi”, a za to su, smatra, najodgovorniji vladajući. “Plenković je na ovim izborima dobio što je htio”, rekao je Grbin.

Izabrani zastupnici u Bruxellesu će, kaže, brinuti o interesima hrvatskih građana, ali i o interesima  EU-a, koji se nalazi pred ogromnim izazovima.

“Što nam budućnost nosi je vrlo neizvjesno. Ako ćemo nastaviti s birokratiziranim i uštogljenim načinom vođenja ove institucije, ne treba nas čuditi ako te stranke (radikalne desnice, op. a.) budu i većinske.”

‘Mediji pokapaju SDP, ali tu smo, nismo umrli’

“Što se tiče našeg rezultata, kad nisi prvi ne možeš reći da si pobijedio, ali nismo ni nezadovoljni rezultatom. U medijima su nas kontinuirano pokapali, ali nismo umrli, tu smo. SDP je jak i tu smo da brinemo o interesima onih koji su nam dali povjerenje”, kaže Grbin. Rezultat, dodaje obvezuje i SDP to povjerenje neće iznevjeriti.

“SDP Hrvatska je unutar naše grupe po postotku na petom mjestu, a po broju mandata dijelimo šesto mjesto. To je jako važno kad imamo u vidu da se Hrvatska definitivno ne nalazi na šestom mjestu po broju stanovnika u EU-u. Malo nas je D’Hondt zeznuo, ali to je naprosto tako, izborni sustav imamo kakav imamo. Mi se nećemo uznositi kao neki, ali ponovit ću još jednom, svima nama koji djelujemo u hrvatskom političkom prostoru ova izlaznost mora biti zvono za uzbunu”, rekao je.

Kritizirao je i medije.

“Ako u prvi plan stavljamo to kolika je plaća zastupnika, onda je jasno da u prvi plan ne može doći ono za što se ljudi u Europskom parlamentu bore i rade”, rekao je Grbin, uputivši tako i kritiku medijima

Stranački izbori u SDP-u

Govorio je i o stranačkim izborima. “Sutra će Predsjedništvo definirati i predložiti Glavnom odboru timeline, odnosno raspored, kako će se određene radnje u našem izbornom procesu definirati. Kad završi sjednica Predsjedništva odgovorit ću na sva pitanja o izbornom procesu”

“Ja sam čovjek koji se drži riječi. Rekao sam da nam je cilj formirati vladu, ako je ne formiramo, neću biti predsjednik SDP-a. Na izborima se neću kandidirati”, rekao je.

“Ne smatram da imam luksuz otići u Gardaland i praviti se da me ne zanima. Imam obvezu kao i do sada osigurati da se svi procesi u SDP-u transparentno i pošteno provedu”, rekao je.

Nije htio govoriti o mogućem nasljedniku na čelu stranku. Na pitanja o tome ima li Zoran Milanović utjecaja na to, rekao je kako nema – koliko on zna.

“Dok sljedeća predsjednica ili predsjednik ne budu izabrali, ja ću voditi stranku, a onda ću predati dužnost, rekao je.

Savjet nasljedniku

Na pitanje što bi radio drugačije da sada postane predsjednik, rekao je kako bi vjerojatno više vremena provodio na terenu i razgovarao s ljudima. “Dužnost političara je biti s ljudima, slušati ih i prenositi to. Svom nasljedniku ću sigurno reći da ima odličan tim u Saboru, a da predsjednik uz svoje obveze u Saboru mora puno više biti s hrvatskim ljudima”, rekao je.

Tko god bude vodio SDP, morat će davati rješenja za probleme hrvatskog čovjeka, kaže Grbin.

“Ono u čemu smo bili najglasniji su problemi umirovljenika. I da 99 posto misli da bi nekoga zbog njegove boje kože trebalo potjerati iz Hrvatske, ja to neću zastzupati. Postoje granice koje neću prijeći. Nije nužno da se svi s tobom slažu, a da je ono što radiš ispravno”, kaže Grbin govoreći o migracijama i stranim radnicima.

Bartulica u Ferrariju: besramna šamarčina hrvatskim građanima

Osvrnuo se i na sinoćnju vožnju Ferrarijem Stephena Bartulice iz Domovinskog pokreta. Nije birao riječi pa je rekao da dugo nije vidio takvu šamarčinu hrvatskim građanima, a ovaj potez Bartulice nazvao je besramnim.

Podrška Milanoviću

Grbin kaže kako bi podržao Zorana Milanovića.

“Kako bi izgledalo da ovaj i ovakav HDZ ima potpuno kontrolu nad vojskom i tajnim službama. Ono prisluškivanje koje je Hrvatska doživjela 90-ih… To bi bila nova hrvatska realnost. Nećemo dopustiti da ovo postane novo, novo normalno”, rekao je.

Uspjeh i neuspjeh – ‘sebi bi dao četvorku’

“Ako je kriterij uspješnosti formirati Vladu, onda u tome nisam uspio”, rekao je Grbin i dodao da, ako je kriterij ostaviti stranku u boljem stanju, onda je to bilo uspješno.

“Ja bih si dao četvorku, peticu sigurno ne”, zaključio je.

ANALIZA EU IZBORA Vesna Pusić: ‘Bilo bi logično da dođe do promjene na čelu SDP-a’

 

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.