ČETIRI MANDATA SDP-A Sutra odluka Grbina? Matić: Ukinuo bih izbore u Hrvatskoj. Da je iza Plenkovića stajalo pet pivskih boca, ušle bi u EP!

Autor:

09.06.2024., Iblerov trg, Zagreb - Docek izbornih rezultata za Europski parlament u stozeru Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP). Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Goran Stanzl/PIXSELL

Hrvatski birači danas su četvrti put glasali na europskim izborima. Prema podacima DIP-a, SDP-ova lista osvojila je četiri mandata.

Nakon obrađenih 99,82 posto biračkih mjesta, stanje je ovakvo:

SDP 25,96 posto – 4 mandata

Mandati: Romana Jerković Kraljić (1.003), Predrag Fred Matić (17.212), Tonino Picula (30.054), Biljana Borzan (83.551)

Podsjetimo, na listi SDP-a bili su Biljana Borzan, Predrag Fred Matić, Romana Jerković Kraljić, Marko Vešligaj, Dalija Orešković, Bojan Glavašević, Sonja Kovač, Joško Klisović, Vedrana Mišković, Ranko Ostojić, Željka Šarčević Grgić i Tonino Picula.

Od izvora bliskih vrhu SDP-a doznajemo da će predsjednik stranke Peđa Grbin sutra tijekom dana objaviti odluku o svojoj budućnosti na čelu SDP-a. Izgledno je da će Grbin objaviti da neće tražiti drugi predsjednički mandat, ali dobar rezultat SDP-a i podrška od gotovo 28 posto na ovim izborima mogao bi dovesti do iznenađujućeg raspleta te bi se Grbin ipak mogao ponovno kandidirati za predsjednika SDP-a na stranačkim izborima koje bi Glavni odbor trebao raspisati do kraja ovog mjeseca.

TIJEK DOGAĐAJA:


Grbin: Pokazali smo da iza nas stoje građani

Okupljenima se obratio predsjednik SDP-a Peđa Grbin koji se zahvalio svima koji su izašli na izbore i glasali za SDP. “Bez obzira na malu izlaznost, ovo je za nas važan rezultat jer smo pokazali da iza nas stoje građani i stoji Hrvatska. Hvala i kandidatima koji su lavovski odradili ovu kampanju”, rekao je.

“Kod nas vrijedi pravilo da se radi ono za što se kandidiraš i da nama nije trebao pokrovitelj”, rekao je i najavio Biljanu Borzan, nositeljicu liste SDP-a.

Ona je istaknula kako ovaj rezultat pokazuje kako se rad isplati. “Građani su pokazali da su prepoznali što mi radimo. Najdraže mi je kad mi građani dolaze i kažu ‘Hvala vam što brinete za nas'”, rekla je Borzan i naglasila da su ovime dokazali suprotno svima koji su im govorili da su izgubili parlamentarne izbore te će izgubiti i ove.

Goran Stanzl/PIXSELL


Picula s posljednjeg mjesta u EP

Iako je u jednom trenutku bilo jedan posto razlike s HDZ-om da SDP dobije i peti mandat, to se nije dogodilo. Apsolutni pobjednik u samom SDP-u postao je Tonino Picula, koji je s 30.000 preferencijalnih glasova s 12. mjesta na izbornoj listi osvojio novi mandat u Europskom parlamentu. Među 4 buduća zastupnika u EP-u su dosadašnji zastpnici: Biljana Borzan, Fred Matić, Romana Jerković Kraljić, kandidati s prva tri mjesta SDP-ove izborne liste.

Tako Daliji Orešković ipak nije uspjelo ući u EP. U izjavi za Nacional rekla je da se ne osjeća gubitnicom, da će imati dovoljno posla i u Hrvatskoj kao saborska zastupnica. Tako je HDZ ovaj put osvojio pola hrvatskih mandata u Europskom parlamentu, ukupno šest zastupničkih mjesta.


Oglasio se DIP!

Nakon obrađenih 99,82 posto biračkih mjesta, stanje je ovakvo:

SDP 25,96 posto – 4 mandata

Mandati: Romana Jerković Kraljić (1.003), Predrag Fred Matić (17.212), Tonino Picula (30.054), Biljana Borzan (83.551)


Picula: I mene zanima je li jedan mandat moj

Tonino Picula i Joško Klisović stigli su u stožer SDP-a oko 22 sata. Tonino Picula, zadnji kandidat SDP-ove liste, komentirao je za HRT rezultate izlaznih anketa.

“I mene zanima je li jedan mandat i moj, morat ćemo se strpiti, ali vijesti koje ja dobivam su vrlo ohrabrujuće. Smatram da su četiri mjesta sasvim sigurna, ali ćemo vidjeti količnike – D’Hondtova metoda to može i promijeniti“, poručio je pa odgovorio hoće li u Bruxelles na još pet godina, osvoji li mandat.

“Ukoliko dobijem povjerenje hrvatskih građana koji su se u malom broju pretvorili u birače, to znači da me vide u Bruxellesu. Naravno da ću ja takvu odluku pozdraviti i biti zahvalan na njoj, ali u političkom životu sigurno je da neću okrenuti leđa svojoj stranci i onome što mora mijenjati kako bi bila još uspješnija”, rekao je.


Ponavlja se scenarij iz travnja: Da su SDP i Možemo! išli zajedno…

Arsen Bauk upravo je izračunao, radi se o minimalnom postotku (oko 2 posto glasova) da HDZ-u uzmu još jedan mandat, pa bi bili u egalu. Da je s SDP-om išao Možemo!, opet bi imali bolji rezultat od HDZ.

Da je na parlamentarnim izborima Možemo! išao u koaliciju s Rijekama pravde, na izborima za Sabor u 10 izbornih jedinica u Hrvatskoj osvojili bi 58 saborska mandata, a HDZ 56 mandata, dakle dva mandata više.

Slična se priča ponavlja i na europskim izborima, ali još valja biti oprezan, jer još nisu obračunati svi rezultati. Neki SDP-ovci strahuju da bi im Dalija Orešković mogla uzeti jedan mandat na osnovi preferencijalnih glasova. Sve će se znati večeras u 11 sati.


Matić: Ukinuo bih izbore u Hrvatskoj

Dosadašnji SDP-ov europarlamentarac Predrag Fred Matić trebao bi ponoviti mandat u EP-u. Novinarka RTL-a upitala ga je zašto su sretni ako je SDP opet izgubio izbore od HDZ-a. “Znate da smo govorili da ako ponoviti četiri mandata da bismo bili zadovoljni. Moramo biti svjesni da jedna takva lopovska organizacija kao što je HDZ i koja ima sve resurse, znamo da je u kampanji nastupao samo premijer, dobro je procijenio, svih ostalih 11 nisu došli do riječi. Nije im dao da pisnu kako ne bi nešto upropastili. On je bio u stanju reći ako glasate za HDZ, pokazuje ministrove aute pa kaže – vidite, voze se Audi i Mercedesi“, rekao je.

Komentirajući izlaznost na parlamentarnim i europskim izborima, rekao je: “Očito da su u Hrvatskoj omjeri takvi kakvi jesu. Što se mene tiče, uopće u Hrvatskoj ne bih više provodio izbore jer to je tako. Ako ljudi koji su na lijevom centru ne shvate da moramo ići zajedno, HDZ to je to. Gorjelo, sijevalo, bila mala ili velika izlaznost, znamo da i mrtvi izlaze. Dao sam sve od sebe, prošao cijelu državu od Vukovara do Dubrovnika. Bili su korektni susreti s ljudima. Ništa si neću predbacivati, ali u ovom trenutku ne možemo protiv onoga koji drži većinu medija“.

Za jedan mandat se bori 25 osoba, što je tako dobro u EU parlamentu? “Četiri puta sam biran u Sabor. Ne znam čemu služi onda poslovica iznad Sabora je samo Bog. Ako se misli na Andreja Plenkovića, onda je Plenković iznad Sabora i cijela Vlada. Dok u EU parlamentu, europarlamentarci imaju veliku moć. Sve što stiže komisije i vijeća, europarlamentarci mogu mijenjati, ukinuti, prihvatiti, ali u Hrvatskom saboru toga nema”, rekao je za RTL.

Za N1 je napomenuo je da su birači SDP-a drugačiji od onih HDZ-ovih. “Njih ne zanimaju ljudi. Da je nakon Plenkovića stajalo na listi pet pivskih boca, ušle bi u Europski parlament. Naši su birači kritični, gledaju naše rezultate. Da sam ja na listi HDZ-a, osvojio bih najveći broj glasova.”


Opuštenija atmosfera u SDP-u nego na parlamentarnim izborima

U SDP-u su zadovoljni trenutnim rezultatom, a Biljana Borzan smatra da su blizu i petom mandatu. Za razliku od nje, Dalija Orešković, koja je baš peta na listi SDP-a u to ne vjeruje.

Sumnjičav je Bojan Glavešević, koji upozorava da se izbornom pragu s 4,5 posto približila i mlada kandidatkinja Nina Skočak. S obzirom da vjeruju da će ostvariti cilj od 4 mandata u EP-u u stožeru SDP-a je opuštenija atmosfera nego na parlamentarnim izborima.


Hajdaš Dončić: Ovo je poruka i drugima za buduće parlamentarne izbore

“Građani koji su izašli su shvatili i prepoznali da su izbori za EU parlament vrlo bitni, pošto 80-85 % zakona koje mi usvajamo su zapravo zakoni o kojima se prvo raspravlja u Europskom parlamentu”, rekao je Siniša Hajdaš Dončić, potpredsjednik SDP-a, za HRT.

HDZ-ovu prednost u odnosu na SDP vidi u pobjedi na nacionalnim izborima. “Mi možemo biti zadovoljni jer mi imamo po izlaznim anketama skoro 28 posto, i ako nešto znamo o D’Hondtovoj metodi, imamo vrlo veliku šansu da do 23 sata, kada budu konačni rezultati, ako HDZ malo padne ili ako Možemo! malo padne, da mi dobijemo i petog. Nama je četvrti zacementiran kao najčvršća stijena, ali po ovome imamo definitivno i mogućnosti da dobijemo i petog zastupnika u EU parlamentu”, rekao je.

“Dakle, mi s pozicije nakon parlamentarnih izbora, smo zapravo pokazali da smo duboko ukorijenjeni u hrvatskom društvu i da je ovo za početak dobar rezultat za SDP, ali isto i poruka nekim drugima s lijevog centra i ljevice da u budućim parlamentarnim izborima, moraju malo uključiti i matematiku, osim emocija”, poručio je Hajdaš Dončić.


Biljana Borzan: Birači prepoznali naš rad

Nositeljica liste Biljana Borzan poručila je da si je stanka četiri mandata zadala kao cilj te da je taj cilj ostvaren, no prema njihovim informacijama s terena, moguć je još jedan.

“Mogli bi lako uhvatiti i peti kako budu stigli pravi rezultati izbora jer ovo su još uvijek izlazne ankete”. Borzan je za NovuTV komentirala i 6 HDZ-ovih mandata te je rekla kao su dobili svega 6 posto više glasova od njih, ali dva mandata više. “Nas raduje da je SDP dobio 10 posto glasova više nego što smo ostvarili prije četiri godine i mi smo time zaista zadovoljni”. Naglasila je da je sretna što su birači prepoznali njihov dosadašnji rad u Europarlamentu.

Goran Stanzl/PIXSELL


Glavašević: Izlaznost je loša, moramo napraviti više!

Bojan Glavašević, neovisni kandidat na listi SDP-a za europske izbore, komentirao je prve izlazne ankete i četiri mandata, koliko je osvojeno i prije pet godina.

Na Iblerovom trgu prolomio se pljesak kad su objavljeni prvi rezultati. “Izlazna anketa pokazala je da su naša i HDZ-ova lista unutar pet posto. Može to biti bolje ili lošije do kraja. Na prethodnim izborima SDP je osvojio zapravo tri mandata, četvrti je došao zbog Brexita pa bi ovo bio bolji rezultat”, kazao je Glavašević.

“Izlaznost je loša i do sljedećih europskih izbora moramo napraviti više kako bismo objasnili građanima zašto je ona bitna. A ako tražimo krivca, to je Andrej Plenković, koji je stavio parlamentarne izbore jako blizu europskih”, rekao je Glavašević za N1.

Goran Stanzl/PIXSELL


Stigle izlazne ankete!

Prema podacima izlaznih anketa, ovakvo je stanje:

HDZ 33,74% (6)
SDP 27,81% (4)
DP 8,67% (1)
Možemo! 5,84% (1)
Ids, SDSS i drugi 4,70%
Nina Skočak 4,57%
Most 3,57%

 Pogledajte fotografije:

Goran Stanzl/PIXSELL

Goran Stanzl/PIXSELL

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.