Bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor danas je u emisiji ‘Novi dan’ N1 televizije rekla kako je uhićenje pripadnika HVO-a u Orašju komplicirano političko i pravosudno pitanje. “Pitanje je zašto se to dogodilo nakon boravka Plenkovića u BiH, no ja bih to ostavila u okvirima susjedne države”, rekla je Kosor.

Smatra kako se ništa neće riješiti sastancima hrvatskih i srpskih veterana. “Dvije vlade moraju rješavati to, a umirovljeni pripadnici nemaju što pričati s pripadnicima nekadašnje agresorske vojske”, kaže. Dodaje da se oni mogu sastajati, ali neće riješiti niti jedno otvoreno pitanje, jer se to radi na ministarskoj razini i uz pomoć državnih odvjetništava.

O najavama i povećanjima prava braniteljima nije se oglasio ministar financija Zdravko Marić. “Ima li prostora za to? Ja ga ne vidim. To bi značilo znatno povećanje rashoda i Vlada bi trebala dati odgovor o tome”, naglašava.

Komentirala je i najavljenu poreznu reformu. “Sam gospodin Marić je rekao da se na paketu radilo šest mjeseci, što znači da je to iznjedreno u vrijeme Oreškovićeve vlade, sigurno ne u desetak dana ove vlade. Ako se već računalo na tu reformu, a s najtežim se ide u startu mandata, onda se u kampanji to moralo pojavljivati. Primjerice, povećanje PDV-a u turizmu i druge stvari koje su uznemirile Most. Svi veliki projekti za koje se zna da će imati i zadovoljne i nezadovoljne građane, moraju se iskomunicirati unutar koalicije i s javnošću”, kaže.

Smatra da će to donijeti probleme novoj Vladi. “Bulj je direktan i govori o poskupljenju mlijeka i kruha, što je apsolutno osnovna namirnica za one koji imaju puno djece. Enigma je tu nešto drugo – kako se o tome glasalo, ako je prošla drugu vladu. U Vladi je to prošlo četiri ministra iz Mosta – jesu li imali primjedbe ili je to bila samo još jedna PowerPoint prezentacija?”, pita se Kosor.

Upitana zašto je predsjednica toliko nepopularna, Kosor kaže da je to zato jer nije ostvarila niti jedno obećanje iako su ona bila laka za izvršiti. “Sva obećanja političara su važna, i ne bi se smjelo događati da se lažno obećava. A ona je davala jednostavna i lako izvediva obećanja, koja nije ispunila”, objašnjava.

Komentiraj