KOŠARKAŠKI MOZART: Na današnji dan prije 27 godina Petrović odigrao svoju posljednju utakmicu

Hrvatska košarkaška reprezentacija na današnji je dan prije 27. godina u poljskom Wroclawu izgubila od Slovenije 94:90. Bila bi to jedna sasvim obična, rezultatski potpuno nebitna utakmica,  jer njome su završile kvalifikacije za Eurobasket 1993., na koji se Hrvatska već  ranije plasirala. No utakmica je nažalost ušla u povijest po tome što je bila posljednja koju je odigrao Dražen Petrović.

Ostavio neizbrisiv trag u košarci, ali i u životima mnogih

Dražen nije ni morao igrati utakmicu u Wroclawu,  no njemu je mjesto uvijek bilo na parketu, uz suigrače, koje nije želio napustiti. Uvijek je bio primjer kapetana i vođe. Utrpao je 30 koševa, baš na toj utakmici sa susjedima Slovencima prošao je granicu od 1000 koševa u reprezentativnom dresu. Posljednja dva koša ubacio je s linije slobodnih bacanja.

Odluka da krene automobilom koštala ga je života

Reprezentacija je prespavala u Wroclawu, a ujutro se zaputila za Frankfurt, odakle je avionom otputovala natrag u Hrvatsku. No među putnicima i sa svojim suigračima nije bilo Dražena, koji je u posljednji trenutak odlučio krenuti automobilom s tadašnjom djevojkom Klarom Szalatny.

Ona se na autocesti zabila u kamion u maglovitom jutru i lošim vremenskim uvjetima koji su vladali na cesti. Ona je preživjela, ali naša košarkaška ikona i kapetan, koji je spavao na suvozačkom sjedalu, više se nikad nije probudila, a Hrvatska je tog lipnja 1993. godine ostala u šoku i nevjerici zbog tragičnog odlaska Dražena Petrovića.

Komentiraj