Zagreb News
Decoration icon

grafiti

Korlaet: “Grad Zagreb će u cijelosti financirati skidanje grafita sa zgrada. Sve zgrade dobivaju kameru”

Autor:

05.09.2023. Zagreb - Gradonacelnik Grada Zagreba Tomislav Tomasevic, zajedno sa zamjenikom i nacelnikom Stozera civilne zastite Grada Zagreba Lukom Korlaetom i procelnikom Gradskog ureda za mjesnu samoupravu, promet, civilnu zastitu i sigurnost Androm Pavunom, dodijelili su zahvalnice pripadnicima postrojbi civilne zastite opce namjene Grada Zagreba. Photo: Neva Zganec/PIXSELL

Neva Zganec/PIXSELL

Luka Korlaet, zamjenik zagrebačkog gradonačelnika, u HTV-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska” među ostalim je govorio o problemu otpada u gradu, kupnji tramvaja, priuštivim najmovima stana te najavio da će u ponedjeljak biti objavljen javni poziv građanima kojim će Grad Zagreb u 100-postotnom iznosu financirati uklanjanje grafita sa zgrada.

Problem otpada u gradu

– Mislim da komunalna situacija nije bila puno drukčija prije nas, mi smo sada na udaru kritika, ali dajemo sve od sebe da se to riješi. Imali smo reformu odvoza otpada, to je bilo usklađivanje sa zakonom o gospodarenju otpadom, prema tome vrećice i sve što proizlazi je bila zakonska obaveza. Što se tiče košnje, imali smo monsunske uvjete, visoke temperature, obilne padaline pa je trava počela bujati. Potom smo 19. srpnja imali nezapamćeno nevrijeme u kojem je palo čak 10.000 stabala. To je stvorilo situaciju u kojem naša komunalna poduzeća, prije svega Zrinjevac, nisu to mogla apsorbirati, objasnio je Korlaet.

Međutim, za potpunu sanaciju će trebati još mnogo vremena.

– Svi glavni potezi, kolnici, pješačke zone, igrališta, vrtići, škole, parkovi, glavne površine su riješene. Za ostatak će trebati mjeseci, ako ne i godine zato što su to štete u krošnjama, grad je velik i ima puno zelenih površina, tako da će to sigurno potrajati još, rekao je Korlaet.

Komentirao je i dojam građana kako se ulice ne peru redovito.

Ulice se peru redovito, slivnici se odštopavaju redovito da kanalizacijski sustav može apsorbirati oborinsku odvodnju, sve se radi kao prije, samo smo mi malo više pod povećalom javnosti. Zapošljavamo novih 100 radnika u Zrinjevcu, kupujemo novu opremu, prethodne dvije godine nije bila takva izvanredna situacija, međutim, budući da živimo neko “novo normalno”, opremamo se za takve situacije u budućnosti, objasnio je.

Korlaet je komentirao i prijavu Udruge Ekologija grada protiv gradonačelnika Tomislava Tomaševića. Podsjetimo, prije nekoliko dana Udruga Ekologija grada prijavila je Tomaševića Državnom inspektoratu zbog najezde nametnika, štakora i divljih svinja.

– Udruga Ekologija grada osnovana je nakon izbora, nije postojala prije, nitko nikad nije prije čuo za tu udrugu ni za njenog osnivača, tako da ja to vidim kao neki oblik političkog pritiska, rekao je.

Kupnja starih tramvaja

Oporba zamjera i kupnju 11 tramvaja starih 27 godina koji će stajati 2,7 milijuna eura, a jedan novi košta 2 milijuna eura. ZET trenutno ima 50 neispravnih tramvaja slične starosti, pa se postavlja pitanje nije li bilo jednostavnije popraviti stare tramvaje.

– Na kupljenim tramvajima je napravljen generalni remont, tako da je taj stari, kao da ste kupili novi. Što se tiče popravka postojećih tramvaja, to nije bilo moguće jer postojeći su serija koja je napravljena specifično za ZET i nismo više mogli nabaviti rezervne dijelove za njih, njih više nema, za razliku od ovih tramvaja koje sada dobavljamo, to je serija koju je dobila većina europskih gradova, najviše njemačkih, i to je serija za koju postoje rezervni dijelovi, objasnio je Korlaet.

Ukidanje prireza i povećanje poreza na dohodak

– Ukidanjem prireza mi smo primorani povećati naš porez na dohodak i napravit ćemo to maksimalno moguće. Tu treba reći da će to povećanje osjetiti naši sugrađani s višim i visokim primanjima, ne svi. Viša primanja su blizu 8,000 kuna neto. Mislim da je to socijalno pravedna odluka, u protivnom bi se cijena komunalnih usluga morali povećati, pa bi cijene poput tramvajske karte morale porasti. Na ovaj način su opterećeni samo naši imućniji građani, objasnio je Korlaet.

Gradnja stadiona u Zagrebu

– Da bi se napravio veliki stadion, moramo napraviti mali, dok se veliki ruši i gradi novi, reprezentacija, Dinamo i svi ostali klubovi moraju negdje igrati u gradu Zagrebu. Za tu svrhu je Kranjčevićev stadion, danas dolaze delegati UEFA-e koji će pogledati taj projekt i evaluirati je li on u skladu s pravilnikom UEFA-e za stadione 4. ranga jer mora zadovoljiti te kriterije kako bi se mogle igrati međunarodne utakmice.

– Za Dinamo i Maksimir ćemo provesti veliki međunarodni urbanističko-arhitektonski natječaj dvostupanjski, prvo ćemo ispitati gdje će biti stadion, i dodatni sadržaji poput hotela i poslovnih prostora, a u drugom stupnju će ići dizajn i sve što ide u arhitekturi, najavio je Korlaet.

‘Priuštivi’ najam stanova

Korlaet je komentirao i poskupljenje najamnine gradskih stanova te povećanje paušalnog poreza za apartmane.

– To su dvije odluke koje su u savjetovanju. Smiješno mala je bila cijena godišnje po ležaju, mi smo to povisili na 200 eura godišnje po ležaju, time želimo destimulirati ljude da iznajmljuju stanove u kratkoročnom najmu čime želimo da se poveća broj iznajmljenih dugoročno. Kad pogledate danas oglasnike poput ‘Njuškala’, vidjet ćete da je danas na raspolaganju čak 5 puta više stanova za kratkoročni nego za dugoročni najam, rekao je Korlaet.

– Što se tiče gradskih stanova, tu smo donijeli novu odluku koja opet ima cenzus ispod kojeg su naši socijalno ugroženi građani, to je 50% od prosječne plaće u gradu Zagrebu, a iznad toga imamo sustav tzv. ‘priuštivog najma’. To je jedna skala koja je u relaciji s visinom dohotka: što višu plaću imate, to ćete plaćati višu najamninu, rekao je Korlaet za HRT.

Sufinanciranje uklanjanja grafita

– U ponedjeljak ide poziv građanima da se s njihovih zgrada skinu grafiti, i to o stopostotnom trošku Grada. To je nova gradska odluka gdje Grad po iskazanom interesu snosi 100 posto troška skidanja grafita s uličnog pročelja, a sve zgrade dobivaju i antigrafitni premaz i kameru, najavio je Korlaet.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.