KONTURE ‘NOVE VLADE’ Borić nehotice potvrdio da je Nina Obuljen Koržinek definitivno izvisila, a otkrio je i tko su kandidati za ministre

Autor:

22.02.2024., Zagreb - Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Korzinek tijekom konferencije za medije predsjednik Vlade RH Andreja Plenkovica nakon sjednice Vlade RH u Nacionalnoj i sveucilisnoj knjiznici. Photo: Zeljko Hladika/PIXSELL

Zeljko Hladika/PIXSELL

Nina Obuljen Koržinek, mezimica premijera Andreja Plenkovića, definitivno je izvisila i neće biti ministrica u idućoj vladi, osvoji li HDZ opet izbore, ako je suditi prema izjavi saborskog zastupnika HDZ-a Josipa Borića u sinoćnjem Otvorenom da se “iz imena nositelja izbornih lista mogu iščitati konture nove Plenkovićeve vlade”.

To bi značilo i da član predsjedništva i Varaždinski župan Anđelko Stričak i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas mogu računati na ministarsku fotelju, budući da su nositelji izbornih lista u 3. i 11. izbornoj jedinici.

Aktualna ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, čijim se ministarstvom posljednjih mjeseci bavi EPPO i provodi istragu zbog moguće pronevjere novca na Geodetskom fakultetu u slučaju 3D snimanja zgrada nakon potresa, „samo“ je članica izbornog stožera zadužena za izradu programa, a ne i nositeljica liste. Očito je za Plenkovića i ona postala pretežak uteg.

Borić je nehotice potvrdio da za nju neće biti mjesta u budućoj Plenkovićevoj vladi, ako te vlade bude nakon travanjskih izbora, a otkrio je time i tko su kandidati za ministre. Njihova imena daju se iščitati iz popisa nositelja HDZ-ovih izbornih lista.

Plenković je, podsjetimo, najavio da će on nositi izbornu listu u 1. izbornoj jedinici, predsjednik Sabora Gordan Jandroković u 2., član predsjedništva i Varaždinski župan Anđelko Stričak u 3., a ministar obrane Ivan Anušić u četvrtoj. Ministar rada i socijalne politike Marin Piletić bit će u petoj, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u šestoj, ministar branitelja Tomo Medved u sedmoj, ministar prometa Oleg Butković u osmoj, ministar pravosuđa Ivan Malenica u devetoj, ministar graditeljstva Branko Bačić u desetoj. Izbornu listu 11. izbornoj jedinici nosit će državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas.

Glavni tajnik stranke Krunoslav Katičić šef je izbornog stožera HDZ-a, zamjenik glavnog tajnika Vlatko Vuković bit će nadležan za financije, Marko Milić će biti čelnik političko-medijske komunikacije u izbornoj kampanji, a glasnogovornik kampanje bit će glasnogovornik stranke Zoltan Kabok.

NACIONAL OTKRIVA: Europski tužitelji u kontaktu s bivšim suradnikom ministrice kulture. Teško je optužuje za sustavne pronevjere novca iz EU-a

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.