Europska tužiteljica – bolna točka HDZ-ovaca. Malenica tvrdi jedno, Bauk uzvraća: Plenković glumi odvjetnika…

Autor:

06.03.2024., Zagreb - Sabor 21. sjednicu nastavlja raspravom o konacnom prijedlogu izmjena i dopuna Kaznenog zakona. Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Uoči izbora politička scena uzburkala se intervjuom s glavnom europskom tužiteljicom Laurom Kovesi u kojem je ona optužila Vladu da stvara dimnu zavjesu oko slučaja s Geodetskim fakultetom i 3D snimanjima.

Ne stvara se tu nikakva dimna zavjesa. Moram istaknuti da mi od početka, još od 2017. godine, podržavamo osnivanje europskog tužiteljstva. Isto tako, čitavo ovo vrijeme i od donošenja zakona i od početka rada Ureda europskog tužitelja u Hrvatskoj pružamo punu podršku radu europskog tužiteljstva u Hrvatskoj i kroz osiguranje uvjeta rada, povećanja broja službenika, ali isto tako i delegiranih tužitelja ovdje u Hrvatskoj. Tako da postoji puna podrška radu Ureda europskog tužitelja u Hrvatskoj”, rekao je rekao je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, piše HRT.

Postoji, također, i puna podrška da se, ako je počinjeno neko kazneno djelo, ono utvrdi i da se počinitelji sankcioniraju. Poštujemo neovisne institucije, dajemo im punu podršku i one rade neovisno, u okviru svoje nadležnosti, rekao je Malenica.

“Potrebno je jasno utvrditi razliku nadležnosti između domaćih tužitelja i europskog tužiteljstva. Tako da ja u ovoj konkretnoj situaciji ne vidim nikakav problem. Dakle, imamo europska sredstva za što je nadležan Ured europskog tužitelja, zbog čega je i osnovan, da štiti interes Europske unije, ali isto tako kada nisu u pitanju europska sredstva imamo neovisne tužitelje ovdje u Republici Hrvatskoj. Čini mi se da se stvara dojam ako europski tužitelj ne radi ove predmete, da domaći tužitelji to neće raditi”, rekao je Malenica.

DIMNA ZAVJESA Laura Kövesi prozvala Plenkovića zbog sumnjivog nestanka elektroničkih poruka Sani Ljubičić u srcu DORH-a

‘Puna podrška’

Arsen Bauk osvrnuo se na izjavu oko “pune podrške” EPPO-u.

“Ako ovako izgleda puna podrška EPPO-u, zamislite kako bi tek izgledalo pola podrške. Dakle, tu punu podršku, očito, glavna europska tužiteljica ne osjeća kad je imala potrebu u onoj izjavi nakon koje je premijer bio zapanjen, objasniti što se događa, a nakon toga u intervjuu vrlo jasno reći da su to stvari koje je ona prolazila kao tužiteljica s mnogim zemljama i upotrijebila je taj izraz ‘dimna zavjesa’. Prema tome, tu su više-manje stvari jasne. Ako je nadležan USKOK, zašto USKOK onda ne radi? Vjerojatno zato što USKOK onda misli da nije nadležan, a o sukobu nadležnosti prema važećem zakonu odlučuje u ovom trenutku glavna državna odvjetnica, ni ona nije imala potrebu niti komentirati, niti se uključiti u ovu priču. Prema tome, tu se premijer ponaša ne kao netko sa strane, nego kao jedna od strana u postupku, što mu nije baš najpametnije”, kazao je Bauk.

PLENKOVIĆ SI SKOČIO U USTA ‘Nije na nama da kažemo tko je nadležan, EPPO ili DORH’

Bauk: Premijer glumi odvjetnika onih koje EPPO u ovom trenutku istražuje

Dodao je kako premijer “očito glumi odvjetnika onih koje EPPO u ovom trenutku istražuje”.

“Ne vidim potrebu zašto se on u to kao premijer uključuje”, rekao je Bauk.

“Treba jasno utvrditi nadležnosti u ovom predmetu. Mi imamo domaće tužitelje, imamo USKOK. Oni mogu postupiti u ovoj situaciji ako smatraju da je riječ o postojanju, odnosno sumnju u kazneno djelo”, istaknuo je Malenica.

“Sve je već viđeno. Ne treba crtati, ne treba dodatno objašnjavati. Hoće li na kraju i kako će ovo završiti, vidjet ćemo. Moj dojam je da će ovo europsko tužiteljstvo iznijeti do kraja. Naravno, ako je netko kriv, treba odgovarati. Ako nije kriv, treba ga pustiti na miru”, ističe Bauk.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.