kongres.poduzetnica.hr

Kongres poduzetnica jugoistočne Europe održava se u Gradu Zagrebu od 08. ožujka

“Nema veće pokretačke snage od snage žena”, običavala je govoriti Margaret Thatcher, bivša britanska premijerka.

Upravo je ta poruka odaslana s nedavnih skupova žena u poduzetništvu održanih u Gradovima Sarajevu i Skopju, gdje je predstavljen i Kongres poduzetnica jugoistočne Europe, koji će u Gradu Zagrebu okupiti više od 600 sudionica i sudionika.

“Ženskom poduzetništvu treba potpora, razumijevanje i zajedničko djelovanje. Zato radimo na njegovom osnaživanju, na edukacijama, čak i na izradi makedonske strategije za razvoj poduzetništva u žena. Zajedno se moramo izboriti za bolje uvjete poslovanja žena, kako u Makedoniji tako i na međunarodnoj razini, jer samo tako možemo doći do željenog rezultata. Predlažemo i osnivanje regionalnog centra za žene u poduzetništvu, koji bi djelovao u pravcu međusobnog povezivanja, poslovanja, ostvarivanja boljeg poduzetničkog ozračja za sve žene bez obzira u kojoj državi poslovale”, rekla je Valentina Disoska, predsjednica Udruženja poslovnih žena Makedonije na poslovnoj manifestaciji Global women leaders summit, koji traje u Gradu Skopju.

Dodala je da makedonske žene podupiru i Kongres poduzetnica jugoistočne Europe, kojega će rado pohoditi 08. ožujka ove godine u Gradu Zagrebu.

Valentina Disoska
Valentina Disoska

Aida Zupčević, predsjednica Udruženja poslovnih žena Bosne i Hercegovine koja će također sudjelovali i na Kongresu u Gradu Zagrebu, ističe da “susreti i okupljanja poduzetnica u regiji pomažu ukazati na ključne probleme”.

“Problemi poduzetnica su brojni, od nedostatka financijske podrške ženama poduzetnicama, preko administrativnih barijera pa sve do nepostojanja odgovarajućih ustanova u manjim lokalnim zajednicama, a koje su neophodno za organizaciju posla jednoj ženi, poput vrtića, produženih boravaka…”, istaknula je Aida Zupčević, upozoravajući i kako u” BiH još nemaju ni službeni podatak o broju tvrtki koje su u vlasništvu žena”.

Aida Zupčević
Aida Zupčević

Potporu Kongresu poduzetnica jugoistočne Europe izrazila je poduzetnica i direktorica Udruženja poslovnih žena Kosova, Syzane Aliju, koja će također za nekoliko dana doći u Zagreb na najveće regionalno okupljanje žena u biznisu ovog dijela kontinenta.

“Osjećam se doista sretnom da mogu biti dijelom ženskog poduzetničkog okupljanja, umrežavanja i suradnje, među kojima su skupovi u regiji, od Skopja do Zagreba. Zato dolazim i na Kongres poduzetnica jugoistočne Europe, jer je to velika čast u pravcu zajedničkog djelovanja”, poručila je prva žena Kosovskog udruženja poslovnih žena, Syzane Aliju.

Syzane Aliu
Syzane Aliu

Upoznavanje, umrežavanje i zajednički rad – ključ je uspjeha žena u poduzetništvu i za Biljanu Planić, predsjednicu Udruženja poslovnih žena Vizija Srbija.

“Djelovanje žena usmjereno razmjeni iskustava i kroz okupljanja u regiji, jedan je od prvih koraka koje trebamo koristiti. Bilo da to radimo preko naših udruženja ili privatno. Dolazim i u Zagreb na Kongres poduzetnica jugoistočne Europe, jer što se više viđamo, bez obzira s koje strane dolazili, možemo iznijeti svoje stavove, razmišljanja i pravce djelovanja. Jer zajedno smo jače”, izjavila je Biljana Planić.

“Raduje me vidjeti entuzijazam i želju za povezivanjem i suradnjom žena, bez obzira u kojoj državi jugoistočne Europe ustrajno i marljivo pokušavale graditi svoje poduzetništvo. Kada smo prošle godine krenuli s pripremama Kongresa poduzetnica jugoistočne Europe, kolegice poduzetnice od Ljubljane do Sofije i Tirane spremno su pomagale i još pomažu našu organizaciju, ne pitajući za bilo što osim da ova manifestacija prođe u najboljem ozračju međusobnog uvažavanja i potpore. I to je najbolji dokaz koliko žene ne poznaju granice kada je zajedništvo u poduzetništvu u pitanju”, rekla  je Sanela Dropulić, voditeljica Virtualnog ženskog poduzetničkog centra – organizator Kongresa poduzetnica jugoistočne Europe.

Ulaz za sve zainteresirane s prethodnom prijavom proučite na internetskoj stranici kongres.poduzetnica.hr/prijavite-se.

Komentiraj