Koncert ‘Schumann, Šostakovič’ u subotu na programu HNK Ivana pl. Zajca

Dražen Šokčević

Atraktivan lirički simfonijski koncert ‘Schumann, Šostakovič’ će se održati u HNK Ivana pl. Zajca u subotu (21. siječnja) s početkom u 19,30 sati.

Riječkog simfonijski orkestar pod ravnanjem maestra Myrona Michailidisa će izvesti dvije poznate simfonije: Četvrtu simfonija Roberta Schumanna i Petu simfoniju Dmitrija Šostakoviča, obje u d-molu.

Robert Schumann je Četvrtu simfoniju skladao kao poklon svojoj supruzi, poznatoj pijanistici Clari Schumann. Kompaktne strukture poput duge jedinstvene cjeline, snažno prožeta duhom romantizma, možda najromantičnija od svih Schumannovih simfonija, a autor ju je nazvao “simfonijskom fantazijom”. Od polaganog uvoda preko grozničave strastvenosti i trenutaka lakoće i radosti pa do svečanog završetka.

Ruski skladatelj Dimitrij Šostakovič svoju je Petu simfoniju pisao u atmosferi straha od progona sovjetskih vlasti nakon što se Staljinu nije svidjela njegova opera ‘Lady Macbeth Mcenskog okruga’. Petu je pisao kao pokušaj rehabilitacije iz te opasne nemilosti. Simfonija koju je autor podnaslovio kao “odgovor sovjetskoga umjetnika na opravdanu kritiku”, remek-djelo je njegovog simfonijskog opusa i jedna je od najboljih simfonija u ruskoj glazbi uopće. U njoj je Šostakovič povezao svoju sklonost prema lirizmu s dramatičnom izražajnošću, a osim iznimne dopadljivosti, neki su u njoj prepoznali i skrivene poruke.

Maestro Myron Michailidis, gost iz Grčke, koji će se u subotu naći za dirigentskim pultom cijenjen je kao jedan od najvažnijih grčkih dirigenata. Trenutno je glavni glazbeni ravnatelj Filharmonijskog orkestra i kazališta Erfurt u Njemačkoj, kao i prvi umjetnički ravnatelj Kulturnog i konferencijskog centra u Grčkoj. Od 2011. do 2017. bio je umjetnički ravnatelj i šef dirigent Grčke nacionalne opere. Njegov stil dirigiranja okarakteriziran je kao strastven i živopisan, ali autoritativan. Dirigirao je nekim od najpoznatijih orkestara diljem Njemačke, Kine, Izraela, Italije, Češke, Rusije, Meksika, Slovačke, Poljske, Rumunjske, Portugala i Tajvana. Riječka publika imala je priliku upoznati prošlog listopada kada je dirigirao izvedbom obnovljenog Verdijeva ‘Otella’.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]