KOMENTAR DANA JELENE LOVRIĆ: Smjena kao dozvola za korupciju

Autor:

Nacional, Emica Elvedji/PIXSELL

Premijer Plenković konačno je, nakon skoro pola godine natezanja, smijenio šefa HEP-a Barbarića. Smijenio ga je, kako je sam rekao, zbog „novih okolnosti“. Nakon što je protiv njega podignuta optužnica zbog protupravne gradnje vile na Hvaru, zaključio je kako više nema preduvjeta da ovaj ostane na funkciji.

Nova je okolnost optužnica. Sve ostalo u toj je priči već jako staro. Premijer nije svog stranačkog druga smijenio kad su novinari otkrili da je u zaštićenom obalnom pojasu bez dozvole podigao kućerinu s bazenom. Ni kad mu je Državni inspektorat u tri navrata poslao nalog za njeno rušenje, uzaludno.

Plenković se nije odrekao Barbarića ni zbog afere s plinom u kojoj je HEP, kao državna firma, ostao kratak za brdo milijuna koji su se na krajnje suspektan način prelili na privatne račune. Premijer i sada izričito napominje da ta stara okolnost nije razlog za smjenu. Nije bila ni onda kad su neki pojedinci iz vrha HDZ-a javno počeli prigovarati da im Barbarićeve afere rade štetu. Naglašavajući da šefa HEP-a škartira zbog optužnice za ilegalno sagrađenu vilu, a ne zbog afere Plin za cent, Andrej Plenković šalje poruku da malverzacije s državnim sredstvima ne smatra diskvalificirajućim faktorom. Premijerovo objašnjenje Barbarićeve smjene djeluje poput dozvole za korupciju.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.