Barbarićeva odvjetnica poslala priopćenje: “Nakon dugotrajne i pomno orkestrirane medijske hajke…”

Autor:

07.05.2015., Zagreb - Osumnjicene zbog zloupotrebe polozaja i trgovanje utjecajem u aferi Agram odvoze s ispitivanja u USKOK-u. Odvjetnica Visnja Drenski Lasan.rPhoto: Jurica Galoic/PIXSELLrrrrrr

Arhiva Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

Odvjetnica smijenjenog šefa Uprave HEP-a Frane Barbarića, Višnja Drenški Lasan, poslala je dopis medijima koji prenosimo u cijelosti. U njemu se navodi da je, zbog pisanja medija, u javnosti stvoren dojam da je Barbarić već trebao biti pritvoren, i to prije nego što je kazneni postupak protiv njega i započeo.

“U povodu medijskih objava o podignutoj optužnici protiv gospodina Frane Barbarića smatramo potrebnim javnosti ukazati na činjenice kako slijede. Svatko ima pravo, pa tako i gospodin Frane Barbarić, na pravično suđenje i nitko nema pravo tvrditi da je netko kriv za kazneno djelo prije nego što to utvrdi nadležni sud pravomoćnom presudom.

Radi se o temeljnom i najvažnijem procesnom ljudskom pravu koje u civiliziranom društvu štiti građane kako bi se, između ostalog, izbjegla ona stara ‘kadija te tuži, kadija ti sudi’.

Europski sud za ljudska prava u nekoliko je presuda već utvrdio da je Republika Hrvatska povrijedila to pravo pa su građani Republike Hrvatske zbog toga morali platiti odštetu. Slučaj gospodina Barbarića dokazuje da iz prethodno navedenog nismo izvukli potrebnu pouku.

Nakon dugotrajne i pomno orkestrirane medijske hajke, u javnosti je nepovratno stvorena slika da je gospodin Barbarić počinitelj kaznenog djela bespravne gradnje koji je već odavno trebao biti lišen slobode i pritvoren.

Međutim, zadnji potez kista na toj slici povučen je prije nego što je kazneni postupak protiv gospodina Barbarića uopće započeo.

Zakon o kaznenom postupku jasno propisuje da kazneni postupak započinje potvrđivanjem optužnice, a ne njenom predajom sudu.

Sud je taj koji je prema Ustavu RH na sjednici optužnog vijeća ovlašten utvrditi ima li optužnica koja mu je predana uopće dostatnu činjeničnu pravnu osnovu da bi mogla biti potvrđena ili ju treba odbaciti. Samo one optužnice koje su potvrđene upućuju se sudu radi provođenja kaznenog postupka.

Navedene činjenice, na žalost, hrvatske medije apsolutno ne zanimaju jer je za snjih kriv svatko onaj na kojeg je tužitelj uperio prstom.

U slučaju Barbarić tužitelj je to učinio na način da u priopćenju za javnost nije naveo ime i prezime osobe protiv koje je optužnicu podigao, ali je iz sadržaja priopćenja svakome jasno o kome se radi i za što ga se tereti iako je sadržaj koji je tužitelj tijekom izvida dobio tajan, a sjednice optužnog nisu otvorene za javnost.

Gospodin Barbarić u potpunosti je svjestan situacije u koju je doveden opisanim postupanjem te stoga želi informirati javnost da će se protiv takvog postupanja boriti pred sudom svim dostupnim pravnim sredstvima”, navodi se u dopisu, prenosi N1. 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.