Plenković smjenjuje Barbarića: “Nije ovo zbog utjecaja oporbe”

Autor:

19.12.2019., Zagreb - Svecano otvorenje glavnih radova na izgradnji kombi-kogeneracijskog bloka u Elektrani-toplani-Zagreb prisustvovao je i Predsjednik Vlade Andrej Plenkovic, te predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbaric s kojim je potpisao povelju i postavio kamen temeljac. rPhoto: Goran Stanzl/PIXSELL

Goran Stanzl/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković dao je izjavu za medije te potvrdio da je predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić na odlasku.

Frane Barbarić odlazi s mjesta šefa HEP-a nakon što je DORH podignuo optužnicu protiv njega zbog bespravne gradnje na Hvaru.

Priopćio je to javnosti nakon što je sudjelovao na adventskoj misi u novoobnovljenoj crkvi Svetog marka na Gornjem Gradu. “Ovo su nove okolnosti, nakon pokretanja postupka, kada se sve sumira, mislim da nema preduvjeta da ostane na toj funkciji”, rekao je.

“To ćemo riješiti prema proceduri. Pustili smo da iscrpe svi pravni lijekovi i sada su oni iscrpljeni. Odlazi isključivo zbog bespravne gradnje. Nije ovo zbog utjecaja oporbe jer mi ne radimo stvari zbog oporbe”, dodao je, piše N1.

Podignuta optužnica

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je podiglo je optužnicu protiv Frane Barbarića, predsjednika Uprave HEP-a zbog kaznenog djela protupravne gradnje za što zakon predviđa od šest mjeseci do pet godina zatvora.

“Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je 1. prosinca 2023., podiglo optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1966.) zbog počinjenja kaznenog djela protupravne gradnje iz članka 212. Kaznenog zakona/11.

Okrivljenog 57-godišnjaka tereti se da je od ožujka 2022. do svibnja 2023. godine, na otoku Hvaru, u Zastražišću (uvala Sinjava), kao investitor izvodio građevinske radove protivno odredbi članka 106. Zakona o gradnji, izvan građevinskog područja koje se sukladno Prostornom planu uređenja Općine Jelsa nalazi u zaštićenom obalnom području mora, koje je na temelju članka 45. stavka 1. i 3. Zakona o prostornom uređenju područje od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku. Tereti ga se da je bio svjestan da se radi o zaštićenom obalnom području mora od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku, kao i da prethodno nije ishodio pravomoćnu građevinsku dozvolu.

Okrivljeniku se stavlja na teret da je tako izgradio: stambenu zgradu (prizemlje i prvi kat); građevinu (prizemlje sa dvostrešnim krovom); preljevni bazen sa strojarnicom te cisternom za vodu; kameno betonski zid u nastavku kojeg je izgradio i stepenište; kameno betonski potporni zid (oko strojarnice na zapadu te uzduž strojarnice, bazena i cisterne sve do kraja čestice) na čijem kraju je izgradio stepenište s podestom”, navode u priopćenju.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.