Benčić: “Zašto Plenković ne smjenjuje Barbarića, je li možda ucijenjen?”

Autor:

02.12.2023., Split - Predsjednica Mozemo! kluba u Hrvatskom saboru, Sandra Bencic, dala izjavu za medije na teme predstojecih izbora, kao i preuzimanja Fortenove od strane Pavla Vujnovca. Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

Ivo Cagalj/PIXSELL

Saborska zastupnica stranke Možemo Sandra Benčić prozvala je u subotu premijera Andreja Plenkovića da građanima kaže zašto već pet mjeseci ne može smijeniti predsjednika Uprave HEP-a Frane Barbarića, upitavši – je li Plenković možda ucijenjen?

Protiv Barbarića je u petak podignuta optužnica zbog protupravne gradnje, a Benčić podsjeća da je prošlo pet mjeseci od kada Plenković zna apsolutno sve o aferi “plin za cent”, ali i da šef jedne od najjačih državnih tvrtki u Hrvatskoj bespravno gradi.

“Očito je da nema političku snagu unutar HDZ-a, niti dovoljno odgovornosti prema građanima da takvu osobu smjeni”, rekla je Benčić novinarima.

Plenkovićeva je poruka – ako imate odgovarajuću stranačku iskaznicu ili moćnog HDZ- ovca iza sebe onda možete graditi bespravno i činiti kaznena djela jer stranka će vas zaštititi, ustvrdila je.

Od početka njegova mandata došlo je do ozbiljnog urušavanja svih neovisnih institucija koje trebaju osiguravati temelj svake moderne države, a to je pravna država. Mi nemamo pravnu državu jer pravo i zakoni vrijede za obične građane, no ne i za HDZ- ovu elitu, što se jasno vidi na primjeru Barbarića”, kaže Benčić.

Pozvala je premijera da iziđe pred građane i kaže zašto već pet mjeseci ne može smijeniti Barbarića. Vrlo vjerojatno ga je Barbarić nečim ucijenio, smatra Benčić, a ako je to istina onda građani moraju o tome znati.

O prosvjedima svinjogojaca kaže da je afrička svinjska kuga samo kap koja je prelila čašu poljoprivrednicima nakon više od 20 godina zanemarivanja sela, poljoprivrednog i prehrambenog sektora.

“Naši su poljoprivrednici stavljeni u poziciju u kojoj osim subvencija, koje dobivaju iz EU fondova, ne postoji nikakva strukturirana podrška države da bi svoje proizvode mogli stavljati na tržište. Taj problem postoji zato što je uvoznički lobi očito jači od svake vlade”, dodala je.

Još je jednom potvrdila da na parlamentarne izbore 2024. godine izlaze samostalno, a ostavili su mogućnost da u pojedinim izbornim jedinicama koaliraju s SDP- om ili nekom drugom strankom koja im je vrijednosno bliska.

Postizborno su spremni koalirati sa strankama od centra nalijevo jer s njima mogu postići minimalni konsenzus oko reformi koje su ključne za Hrvatsku i koje se čekaju 25 godina.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Marijan

prije 3 mjeseca

Ne bih komentirao frontericu NEMAŽEMO... iskreno ne da mi se. Svima normalnim ljudima je jasno da voljeni vođa svih HDZ ovaca AP to ne radi iz INATA. U INAT SVIMA