Troskot: “Ova će afera imati sigurno svoj rasplet – Hladki će povući Aralicu, Aralica će povući Barbarića, a Barbarić Plenkovića”

Autor:

26.09.2023., Zagreb - Na konferenciji za medije  odrzanoj u Saboru oaktualnim temema govorio je Zvonimir Troskot. Photo: Patrik macek/PIXSELL

Photo: Patrik macek/PIXSELL

Saborski zastupnik Mosta Zvonimir Troskot za N1 je govorio o slučaju Agrokor i današnjem Odboru za pravosuđe.

“Bit će veliki iznosi, to je sigurno. Američki odvjetnici koji predstavljaju Todorića očekuju da je vjerojatnost dobivanja spora vrlo visoka i Vlada bi već sad trebala početi rezervirati taj trošak jer kad se ovakav fijasko dogodi unutar Državnog odvjetništva, to pokazuje da su stvari koje je govorio Todorić u javnosti istina”, istaknuo je saborski zastupnik.

Troskot dodaje da će građani morati platiti taj trošak. Govoreći o proračunu za 2024. godinu, Troskot navodi da je problem u zaduživanju i pita se gdje ide taj novac, navodeći da sigurno ne ide u investicije.

“Ministar je rekao da će se refinancirati troškovi HEP-a, a gledajte što se događa u samom HEP-u, smiješna su postrojenja koja se grade. Dva, uvozi se električna energija, a mogli smo imati svoja postrojenja. Tri, u termoelektranama, to je jedna nova afera koja će se zvati Gmail afera, sklapani su ugovori s dvije kompanije Ekonerg i Montig. Ono što smo vidjeli kroz te mailove koje šalje Ekonerg odnosno (op.a. Nevenko) Hladki kao predsjednik uprave, tu se dijeli plijen. Mi ćemo to plasirati brzo u javnost. Hladki to šalje Mići Aralici, a onda se zajedno dogovara s dirketorima termoelektrana”, tvrdi Troskot za N1.

Najavio je da ne da će to sve biti dostavljeno samo DORH-u, nego i europskim institucijama jer je tu bio korišten i europski novac. No, dodao je da ima i nešto pozitivno u svemu.

“Ova će afera imati sigurno svoj rasplet – Hladki će povući Aralicu, Aralica će povući Barbarića, a Barbarić Plenkovića“, tvrdi Troskot.


Reakcija: “Ekonerg nije na bilo koji način sudjelovao ili mogao sudjelovati u tom procesu”

“Iz sadržaja se pogrešno može zaključiti kako predsjednik uprave Ekonerga, Nevenko Hladki u projektu ‘dijeli plijen’. Ta je tvrdnja netočna.

Točno je kako je FATA SpA s društvom HEP d.d. 24.7.2018. potpisala ugovor za izgradnju te time preuzela i rizik podmirenja troškova opreme i gradnje unutar ugovorene cijene. Istovremeno, započinje pregovore s velikim brojem renomiranih, uglavnom inozemnih dobavljača o njihovom uključivanju u poduhvat izgradnje. Ekonerg d.o.o. nije na bilo koji način sudjelovao ili mogao sudjelovati u tom procesu.

Točno je kako se predmetna elektronička prepiska odnosi isključivo na pokušaj uspostave suradnje između naručitelja – konzorcija privatnih društava EPZ i INP s društvom Ekonerg d.o.o. kao njihovim eventualnim podizvoditeljem na poslovima projektiranja. Naime, nakon što je potpisao ugovor za projektiranje s FATA SpA, konzorcij EPZ/INP započinje pregovore s hrvatskim projektantskim kućama kako bi se kadrovski popunio i osposobio za tako obiman posao i zahtjevne rokove pa tako i s Ekonergom d.o.o. Rezultat pregovora konzorcija EPZ/INP o uvjetima suradnje s Ekonergom bio je povlačenje Ekonerga iz pregovora zbog neprihvatljivih uvjeta suradnje koje mu je konzorcij nudio”, navodi se u reakciji odvjetničkog društva Čogurić & Matak.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.