KOMENTAR DANA JELENE LOVRIĆ: Milanović je u pravu: Plenković rasklimava ustavni poredak

Autor:

Robert Anic/PIXSELL, Nacional

Premijer Plenković priprema politički udar na ustavni poredak i demokraciju – tako je u izvanrednom obraćanju naciji u četvrtak navečer, u programa sve tri nacionalne televizije, objavio predsjednik Republike Zoran Milanović. U dramatično intoniranom istupu šef države tvrdi da premijer namjerava Vojnu sigurnosno-obavještajnu agenciju (VSOA) preko nekakvog fol prijelaznog rješenja staviti pod izravni nadzor vladajućeg HDZ-a. Umjesto da s Pantovčakom u ustavno predviđenoj proceduri dogovori izbor novog ravnatelja vojne tajne službe, premijer je smislio da će ministar obrane postaviti nekakvog privremenog vršitelja dužnosti. Tako je sukob između dva brda vlasti u Hrvatskoj doveden do ruba ustavne krize.

Predsjednik Milanović ovoga je puta u pravu. Premijer radi na rasklimavanju ustavnog poretka. Pokušavajući u slučaju VSOA-e implementirati rješenje kojim eskivira šefa države. Naravno da je i sam svojim poganim jezikom jako mnogo napravio da sukob u vrhu vlasti nepodnošljivo eskalira. Istina, Milanović svojom konfliktnom i uvredljivom retorikom srozava razinu javne komunikacije u Hrvatskoj. Ali on u ovom trenutku šefa Vlade poziva na dogovor . Premijer odbija, odnosno svaki razgovor uvjetuje predsjednikovom isprikom, njemu osobno, ministrima, HDZ-u i cijeloj Hrvatskoj. Princ se može osjećati uvrijeđenim, ali ispunjavanje svojih ustavnih obaveza – dogovaranje sa šefom države – ne može ničim uvjetovati. Dok je premijer, njegova se osobna uvrijeđenost ne može stavljati iznad Ustava. Uostalom, isprika bi zbog neprimjerene komunikacije morala biti obostrana. Jer i Plenković je sa svojom ministarskom i stranačkom svitom na posve neprimjeren i uvredljiv način govorio o predsjedniku Republike. Traženje isprike, i to – kako je rekao – s mašnicama, samo je način da se svaki razgovor odbije. Premijer konstruira alibi kako bi šefa države isključio iz donošenja odluka u kojima po Ustavu mora sudjelovati. Odnosno kako bi sam – preko ministra obrane – kadrovirao po VSOA-i.

Planirani manevar destruira ustavni poredak i demokratska pravila igre. Jer, izravno izabranog predsjednika Republike pokušava blokirati u obavljanju njegovih Ustavom određenih ovlasti. Šefa države zapravo pokušavaju očerupati. Pretvoriti ga u fikus na Pantovčaku. Istodobno, praktično se enormno, izvan ustavnih gabarita povećavaju premijerov utjecaj i moć. Sam bi o svemu odlučivao, bacajući pod noge Ustavom postavljeni imperativ suradnje u donošenju odluka s predsjednikom Republike. Isključivanjem instituta podjele vlasti i uzurpacijom institucija države Andrej Plenković ustrajno radi na mijenjanju karaktera Hrvatske. Model koji sada trenira na VSOA-i, sutra će primijeniti na drugima. Postavit će svog čovjeka ne samo na čelo vojne, nego potom moguće i na čelo civilne tajne službe. Njegov udar na ustavni poredak sve je otvoreniji.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.