Kolindin debakl u Dubrovniku – umjesto aplauza, na otvorenju Ljetnih igara dočekao je muk publike

Otvorenje Dubrovačkih ljetnih igara obično je lakmus popularnosti državnog vrha. Posljednjih desetljeća dugo se pamtilo kakve su ovacije ondje u zenitu političkih karijera doživljavali Franjo Tuđman, Stipe Mesić i Ivo Josipović, pa i čak i Ivo Sanader. Ali ovogodišnje, jubilarne Dubrovačke ljetne igre neće ostati u najboljem sjećanju predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović koja je, okružena nikada manjim brojem ministara i saborskih zastupnika u trenutku svog pojavljivanja ispred crkve sv. Vlaha, doživjela popriličan debakl.

Vladu je kao izaslanica premijera predstavljala ministrica kulture, rođena Dubrovkinja, Nina Obuljen. Izaslanik predsjednika Sabora bio je Branko Bačić, a znakovito tamo je bio i Plenkovićev izazivač za mjesto predsjednika stranke, Miro Kovač. Među uzvanicima bili su dakako i župani, gradonačelnici i čelnici vjerskih zajednica, rektori sveučilišta i rijetki veleposlanici. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na tradicionalno druženje s umjetnicima i uglednicima na koktelu u Palači Sponzi zakasnila je punih pedeset minuta, što među prisutnima u najmanju ruku nije bilo najbolje primljeno.

Naime, uobičajeno je da najviši gost dođe barem pola sata ranije, kako bi popričao s prisutnima i na neki način odao priznanje domaćinima i umjetničkom vodstvu Dubrovačkih ljetnih igara. Vidno iznerviran predugim čekanjem redatelj Paolo Magelli koji ove godine režira “Hamleta”, otišao je na svoje mjesto na tribinama prije nego što se predsjednica konačno ukazala, a to je bilo tek desetak minuta prije devet sati navečer. Prema protokolu, nakon što svi visoki gosti zauzmu svoje mjesto na tribinama, a prije početka izravnog TV prijenosa, izlazi predsjednica Republike koja je tradicionalno i pokroviteljica Dubrovačkih ljetnih igara. Trenutak kada šef države izlazi iz Sponze i kreće prema tribinama obično je popraćen burnim pljeskom. To je doživjela i Kolinda Grabar-Kitarović kada ju je, prve godine njenog mandata, 2015. od Sponze do tribina dopratio Knez, odnosno glumac Maro Martinović i kada je doživjela frenetične ovacije.

Predsjednica je prošlog tjedna ondje koračala od Sponze do tribina u potpunoj i vrlo neugodnoj tišini. Nitko iz publike nije ni pokušao zapljeskati, a kada ju je posebno u svom govoru pozdravio dubrovački gradonačelnik Mato Franković, to je bilo popraćeno vrlo mlakim i kurtoaznim aplauzom. Simbolično, dok je 2015. blistala u bijeloj odjevnoj kombinaciji, ove godine bila je u crnom i vidno loše raspoložena.

Komentiraj