Klisović (SDP): Sabor treba EK objasniti razloge povlačenja RH iz arbitraže sa Slovenijom

Patrik Macek/PIXSELL

SDP-ov saborski zastupnik Joško Klisović u četvrtak je ministru vanjskih poslova Davoru Ivi Stieru i Vladi zamjerio izostanak reakcije na izjavu predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junkckera prema kojoj EK podržava arbitražni proces između RH i Slovenije, a Saboru je predložio da EK uputi zaključak i objasni razloge hrvatskog povlačenja iz arbitraže.

“Juncker je kazao da arbitražni proces traje i dalje. To je onaj iz kojeg se Hrvatska povukla, a hrvatska Vlada raskinula arbitražni sporazum temeljem jednoglasne odluke Sabora, iz kojega se Hrvatska povukla zbog povrede ugovora. Postupak u kojem su u materijale o kojima je sud trebao odlučivati ubacivane nove mape, time je postao kontaminiran i protivan arbitražnom sporazumu”, poručio je Klisović u Saboru.

Naveo je i Junckerovu izjavu da Komisija podržava arbitražni proces u interesu pravne sigurnosti za obje strane i učinkovite primjene propisa EU, te da je RH dragovoljno sklopila sporazum sa Slovenijom koji je i dalje na snazi, pa izražava nadu da će obje strane potpuno podržati odluku suda kada bude donesena. “Kakvu poruku EK šalje državama koje mirnim putem žele riješiti svoje granične sporove”, zapitao se Klisović, kojega zanima i smatra li Komisija time da će se tolerirati protupravna ponašanja u međunarodnoj pravnoj praksi, te priznavati presude suprotne međunarodnom pravu.

Klisović: Želi li Europska komisija kazati da cilj opravdava sredstvo?

“Želi li Komisija kazati da cilj opravdava sredstvo i zaziva li ona Machiavellija. Nadam se da ne, jer bi to bio sumrak EU”, naglasio je te upitao što radi ministar Stier. “Da li je on u ovom slučaju zaštitio hrvatske nacionalne interese, ili se bavi tajnim deponiranjem izjavama o ljudskim pravima koje Hrvatsku predstavljaju u EU kao najkonzervativniju zemlju i izazivajući duboko razočarenje u europskim krugovima te ogorčenost u hrvatskoj javnosti”, rekao je Klisović.

Zanima ga i objašnjava li ministar Stier Europskoj komisiji što je pobačaj i tradicionalni brak, ili objašnjava zašto sporazum o arbitraži više nije na snazi i zašto se Hrvatska povukla. Vladu je prozvao za nečinjenje jer se nije očitovala o Junckerovim izjavama. “Je li se Vlada očitovala o izjavama Junckera? Što radi? Spava!”, ustvrdio je.

Podsjetio je kako je SDP-ova vlada raskinula ugovor, nakon čega Hrvatska više nije dio arbitražnog postupka, “a HDZ nije u stanju objasniti razloge pravno utemeljene i politički logične zašto smo to učinili i zašto je i HDZ to podržao”. Saboru je predložio donošenje zaključka koji bi uputio EK i objasnio razloge zašto se Hrvatska povukla iz arbitraže.

Kovač (HDZ): Stvar je riješena što god govorio naš prijatelj Juncker

“Stvar je riješena što god govorio naš prijatelj Juncker. Postoji Sabor, Vlada, a iznad Sabora je samo Bog. Nema dilema, Hrvatska će biti jasna na svojoj poziciji od prije dvije godine”, poručio je HDZ-ov zastupnik Miro Kovač.

Arbitraže se, kaže, jako dobro sjeća. “Te 2015. smo ustanovili da su naši prijatelji Slovenci htjeli varati i utjecati na suce. Tada je HDZ tražio u Saboru da se o tome raspravlja i predložili smo da donesemo zaključak o obvezivanju Vlade o pokretanju postupka o prestanku sporazuma”, napomenuo je Kovač. Arbitražni sporazum je, tvrdi, za Hrvatsku mrtav i nikada se neće moći implementrati moguća presuda, jer za Hrvatsku ona ne vrijedi.

“Više arbitraže nema, a gospodin Juncker bi trebao razmisliti zašto postoji skepsa i nepovjerenje u europske institucije, jer se daju neprimjerene izjave i miješaju se u stvari za koje nisu mjerodavni”, naglasio je Kovač.

Bulj (Most): Juncker zaboravlja da je arbitražni proces duboko kompromitiran

I Mostov Miro Bulj žestoko se obrušio na Junckerove izjave.

“Juncker zaboravlja da je arbitražni proces duboko kompromitiran zbog skanadala sa slovenske strane. Činjenica je da je hrvatski parlament jednoglasno donio sporazum i jednoglasno ga može raskinuti. Hrvatska je samostalna država, ali imamo problem što u diplomaciji, bilo HDZ-ove ili SDP-ove vlade, nisu dovoljno dobro odluku Sabora objasnili našim partnerima u EU”, poručio je Bulj.

Komentiraj