Prvi kineski nosač zrakoplova izvest će vježbe u zapadnom Tihom oceanu, u sklopu rutinskih vježbi u jeku obnovljenih napetosti zbog Tajvana na koji Kina polaže prava, a riječ je, kako se pretpostavlja, o prvoj pomorskoj vježbi nosača Liaoninga daleko od domaćih voda.

Mornarica je priopćila u izjavi objavljenoj kasno u subotu da će Liaoning, zajedno s pratećom flotom, izvesti “vježbe na otvorenom moru” ne dajući detalje o lokaciji ili ruti. “Ta vježba izvodi se u skladu s godišnjim planovima vježbi”, objavila je mornarica a izjava se navodi i na naslovnici službenoga vojnog glasila.

Tajvansko ministarstvo obrane objavilo je u nedjelju da pomno prati vježbe otkad je Liaoning prošao kroz tjesnac Miyako, vodeni pojas između japanskih otoka Miyako i Okinawe, prema Tihom oceanu.

Komentiraj

FOTO:EPA/ADAM WARZAWA POLAND OUT
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.