Američki predsjednik Donald Trump “u krivu je” kada pretpostavlja da Kina sama može postići sporazum sa Sjevernom Korejom, objavio je u srijedu kineski dnevnik odgovarajući na nedavne Trumpove kritike usmjerene na kineski pristup u odnosima s Pjongjangom.

“Krhka solidarnost” za koju se činilo da je postignuta u pogledu nuklearne prijetnje koja dolazi iz Sjeverne Koreje “već se raspala” s okrivljavanjem do kojeg je došlo nakon posljednjeg sjevernokorejskog testiranja interkontinentalne balističke rakete prošloga petka, piše u svome uvodniku China Daily.

Trump je u subotu objavio na Twitter računu da je “vrlo razočaran Kinom” jer nije napravila dovoljno kako bi intervenirala kod Sjeverne Koreje. “Kina bi mogla lako riješiti problem”, napisao je Trump dodavši da “oni ne rade NIŠTA za nas vezano uz Sjevernu Koreju, samo pričaju”.

Glavni kineski list piše s tim u vezi da “Peking ima sve razloge da se osjeća nepravedno opterećenim zadatkom koji je iznad njegovih mogućnosti, posebice s obzirom na činjenicu da marljivo radi na postizanju mirnog rješenja krize”.

Trump je u svojoj reakciji zaprijetio da će pojačati trgovinski pritisak na Kinu jer pitanje Sjeverne Koreje pokazuje da se SAD i Kina “sve više razilaze umjesto da se slože”, stoji u uvodniku.

Kineski državni mediji, koje se smatra neformalnim glasilima kineske vlade, u prošlosti su puno snažnijim riječima reagirali na Trumpove izjave, dok se kinesko ministarstvo vanjskih poslova obično drži krutih i kratkih izjava.

Za razliku od Trumpovih izjava tijekom vikenda, državni tajnik Rex Tillerson kazao je u utorak kako SAD ne krivi Kinu zbog problema sa Sjevernom Korejom.

On je istaknuo kako SAD želi da Sjeverna Koreja odustane od svog nuklearnog programa, no da pritom ne traži promjenu tamošnjeg režima ili vojnu akciju protiv Pjongjanga.

Komentiraj