Kina obećala jačanje ulaganja u novi Put svile

EPA/WU HONG / POOL

Kineski predsjednik Xi Jinping obećao je u nedjelju jačanje ulaganja u kinesku inicijativu “Jedan pojas, jedna cesta”, na početku velikog gospodarskog foruma u Pekingu na koji su sjenu bacili sjevernokorejsko lansiranje projektila i neuspjeli pregovori s europskim delegatima.

Xi je obećao dodatnih 100 milijarda juana (14,5 milijarda dolara) ulaganja u novi kineski Put svile, najavljen prvi put potkraj 2013.

Plan predviđa izgradnju mreže cesta, željeznica, luka, cjevovoda i elektrana koje bi povezale Kinu sa zemljama u središnjoj i jugoistočnoj Aziji, na Bliskom istoku, Europi i Africi.

“Danas se formira multilateralna, multidimenzionalna infrastrukturna mreža, koja se oslanja na gospodarske koridore kao što su kinesko-pakistanski gospodarski koridor, kinesko-mongolsko-ruski gospodarski koridor i novi euroazijski kontinentalni most”, rekao je Xi u uvodnom govoru.

Najavio je također da će Kineska razvojna banka i Kineska banka za izvoz i uvoz uložiti 380 milijarda juana u projekte te inicijative.

Kina će također ponuditi 60 milijardi juana za pomoć zemljama u razvoju koje su obuhvaćene inicijativom.

No sjenu na velik skup, koji je okupio goste iz više od 100 zemalja, bacila je Sjeverna Koreja lansiravši ujutro balistički projektil, što se može smatrati znakom prkosa Pekingu. Kina opetovano traži od Pjongjanga da suspendira svoje nuklearne i raketne programe.

Sjevernokorejsko izaslanstvo je sudjelovalo na forumu, izazvavši kritike SAD-a zbog svojeg nuklearnog i raketnog programa.

Istodobno, početni razgovori na visokoj razini o trgovinskom umrežavanju na forumu izazvali su otpor europskih čelnika, kazali su europski izvori.

Članice Europske unije neće potpisati zajedničku izjavu o trgovini na forumu jer Kina nije pokazala volju da uzme u obzir njihove razloge za zabrinutost u pogledu transparentnosti, javnih natječaja i međunarodnih standarda na području socijalne zaštite i zaštite okoliša, kazali su izvori.

Xi je u govoru istaknuo da je kineski projekt novog Puta svile dobar za sve strane. Inicijativom “se ne želi izmisliti kotač”, rekao je, nego obuhvatiti razvojne planove drugih država.

Kina je potpisala sporazume o suradnji s više od 40 zemalja i međunarodnih organizacija u razgovorima pred forum, rekao je. A u zadnjih par godina, u te je zemlje uložila više od 50 milijarda dolara.

Nakon Xija govore su održali ruski predsjednik Vladimir Putin, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i glavni tajnik UN-a Antonio Guterres.

Većina zapadnoeuropskih zemalja poslala je ministre ili druge niže rangirane dužnosnike jer imaju dvojbe u pogledu kineske inicijative, koju kritiziraju zbog manjka transparentnosti i formalne strukture.

Komentiraj