Ostali sportovi
Decoration icon

Kina

Kina cenzurirala fotografiju sportašica koja asocira na masakr na Tiananmenu

Autor:

epa10878387 People attend the flag raising ceremony during the opening ceremony of the 19th Asian Games Hangzhou 2022 at the Olympic Sports Centre Stadium in Hangzhou, China, 23 September 2023. The 2022 Asian Games were postponed due to the Covid-19 pandemic and are held between 23 September and 08 October 2023.  EPA/ALEX PLAVEVSKI

EPA/ALEX PLAVEVSKI

Fotografija kineskih sportašica koja je asocirala na masakr na Trgu Tiananmen cenzurirana je na kineskim društvenim mrežama, objavio je u srijedu BBC. 

Brojevi u utrci koje su nosile kineske atletičarke Lin Yuwei i Wu Yanni tvore zajedno ’64’ – uobičajena aluzija na incident koji se dogodio na kineskom Trgu Tiananmen 4. lipnja.

Tadašnje krvavo gušenje prodemokratskih prosvjeda još uvijek je tabu tema u Kini, a vlasti rutinski uklanjanju s interneta svako spominjanje te teme.

Snage u Pekingu ustrijelile su 1989. stotine prodemokratskih prosvjednika.

Nepoznata je informacija koliko je ljudi zapravo ubijeno tog dana, no procjene skupina za ljudska prava kreću se od nekoliko stotina do nekoliko tisuća ubijenih.

Kineske sportašice su se zagrlile nakon utrke na 100 metara s preponama na Azijskim igrama, u kojoj je Lin osvojila zlato. Na fotografiji je nosila svoj broj staze 6, a Wu broj 4.

Korisnici su na Weibu, jednom od najvećih kineskih društvenih medija, čestitali Lin. No brojevi s fotografije zamijenjeni su sivim kvadratima.

Međutim, čini se da izvorna fotografija nije potpuno uklonjena s interneta, a neki kineski novinski članci još uvijek prikazuju fotografiju sportašica.

Kina je do sad osvojila gotovo 300 medalja na Azijskim igrama, koje se održavaju od 23. rujna do 8. listopada u kineskom gradu Hangzhou.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.