Kina će braniti svoje interese ako SAD našteti trgovinskim odnosima

Pixabay

Kina će poduzeti akcije kako bi obranila svoje interese ako Sjedinjene Države naštete trgovinskim odnosima, objavilo je u utorak ministarstvo trgovine, nakon što je američki predsjednik Donald Trump odobrio istragu o navodnoj kineskoj krađi intelektualnog vlasništva, prenosi Reuters.

Trump je u ponedjeljak potpisao predsjednički memorandum kojim se odobrava istraga o navodnoj kineskoj krađi američkog intelektualnog vlasništva kazavši da je ono “životno važno za našu sigurnost i za naš napredak”.

Sjedinjene Države trebaju poštovati objektivne činjenice, djelovati razborito, držati se svojih obaveza iz Svjetske trgovinske organizacije i ne potkopavati principe multilateralizma, priopćio je u utorak neimenovani glasnogovornik kineskog ministarstva trgovine.

“Ako će SAD ignorirati činjenice i ne poštivati multilateralne trgovinske principe u djelovanju koje šteti trgovinskim interesima obiju strana, Kina apsolutno neće stajati sastrane i promatrati, nego će neizbježno usvojiti sve primjerene mjere i rezolutno štititi kineska zakonska prava”, dodao je.

Trumpov memorandum prva je izravna trgovinska mjera njegove administracije usmjerena protiv Kine, a dolazi u vrijeme povišenih tenzija zbog nuklearnih ambicija Sjeverne Koreje, iako nije vjerojatno da će kratkoročno negativno utjecati na trgovinske odnose, piše Reuters.

Kineska politika prisiljavanja stranih kompanija da ustupe tehnologiju kineskim partnerima u zajedničkim ulaganjima i propuštanje da progoni krađu intelektualnog vlasništva dugogodišnji je problem za nekoliko američkih administracija.

Američki predstavnik za trgovinu Robert Lighthizer imat će godinu dana da odluči treba li pokrenuti službenu istragu oko kineskih politika prema intelektualnom vlasništvu za koje Bijela kuća i američka industrija tvrde da šteti njihovom gospodarstvu.

Čelnici američke administracije u subotu su, zatraživši da ostanu neimenovani, optužili Kinu za “krađu” američkih tehnoloških tajna. Procijenili su da kineska krađa intelektualnog vlasništva vrijedi i do 600 milijardi dolara.

Osim SAD-a, na kinesku krađu intelektualnog vlasništva koja je posebno pogodila tehnološki sektor žalile su se i Europska unija, Japan, Njemačka i Kanada, piše AFP.

Peking je u ponedjeljak, i prije potpisivanja dokumenta, reagirao upozorivši na opasnost “trgovinskog rata” s SAD-om.

“Trgovinski rat nema budućnosti. Iz njega nitko neće izaći kao pobjednik, u njemu su svi gubitnici”, istaknula je glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying.

Komentiraj