Američki državni tajnik John Kerry je u srijedu upozorio da je ugroženo rješenje izraelsko-palestinskog sukoba s dvije države, te je istaknuo kako SAD ne može ostati postrani dok nasilje i izraelsko naseljavanje riskira potkopavanje mira.

U govoru održanom samo nekoliko tjedana prije no što će administracija Baracka Obame predati vlast novoizabranom američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, Kerry je rekao kako Izrael neće “nikada imati istinski mir” s arapskim svijetom ako ne postigne dogovor temeljen na tome da Izraelci i Palestinci žive u svojim državama.

“Unatoč našim najboljim pokušajima tijekom godina, rješenje s dvije države je sada ugroženo”, rekao je Kerry u State Departmentu.

“Zbog savjesti ne možemo ne učiniti i ne reći ništa kad vidimo da nestaje nada u mir”, dodao je američki tajnik.

“Istina je da trendovi na terenu – nasilje, terorizam, provokacije, širenje nasilja i okupacija koja se čini vječnom, uništavaju nade za mir kod obje strane, te sve više cementiraju nepovratnu realnost jednodržavnosti koju većina ljudi ne želi”, objašnjava Kerry.

Američki državni tajnik je osudio palestinsko nasilje za koje je rekao da se odnosi na “stotine terorističkih napada u protekloj godini”.

Njegove oproštajne riječi će teško promijeniti bilo što na terenu između Izraela i Palestine ili spasiti niz neuspješnih mirovnih pregovora na Bliskom istoku koje je inicirala administracija Baracka Obame.

Izraelci čekaju da Obama odstupi s funkcije, te od novog predsjednika Trumpa, koji stupa na dužnost 20. siječnja, očekuju povlašteniji tretman. Trump je na svom Twitter profilu u srijedu osudio Obaminu administraciju zbog nedavnog glasovanja u Vijeću sigurnosti o rezoluciji protiv Izraela koju je SAD omogućio jer se suzdržao i nije uložio veto, te zbog nuklearnog sporazuma s Iranom od prošle godine.

“Ne možemo i dalje dopuštati da se prema Izraelu odnose s takvim prezirom i nepoštovanjem. Nekoć su imali velikog prijatelja u SAD-u, ali to više nije tako”, napisao je novi američki predsjednik u jednoj od svojih objava.

“Ostani snažan Izraele, 20. siječnja se ubrzano približava!”, zaključio je Trump.

On je otvoreno lobirao protiv nedavne rezolucije UN-a kojom se osuđuje izraelsko naseljavanje spornih teritorija, te se očekuje da će staviti veto na svaku buduću odluku protiv Izraela.

Nedavno se obvezao da će premjestiti američko veleposlanstvo iz Tel Aviva u Jeruzalem, a za novog veleposlanika imenovao Davida Friedmana, odvjetnika koji je prikupljao novac za nova naselja, te koji se protivi rješenju o dvije države.

Kerry je branio nedavnu rezoluciju Vijeća sigurnosti, tvrdeći kako je cilj toga bilo očuvanje mogućnosti rješenja s dvije države jer bi američki veto bio davanje dozvole za daljnju gradnju naselja “kojoj se mi bitno protivimo”.

“Nije ova rezolucija ono što izolira Izrael. Trajna politika gradnje naselja je ono što riskira učiniti mir nemogućim”, rekao je.

Komentiraj