FOTO: KAZALIŠTE KNAP Pogledajte za kakvu se pravicu odlučio ‘Dobri čovjek Bažulek’

Zvonimir Ferina

Predstavljamo Vam novu predstavu ‘Dobri čovjek Bažulek’ na rasporedu kazališta Knap u režiji legendarnog Georgija Para.

Donosimo priču o malom, dobronamjernom čovjeku Bažuleku koji živi po pravilima i propisima, čini sve što mu autoriteti nalažu i uživa u svojim malim radostima.

Jednoga dana nađe se u žrvnju vlastodržačke i pravno-korupcijske mašinerije. Gubi posao, stan i ženu te kreće u tragikomičnu potragu za rješenjem svojih problema. U toj potrazi susreće se s malim i velikim bogovima, poslodavcima, vlastodršcima, političarima i menadžerima, sucima, kamatarima i fiškalima.

Nigdje ne nalazi pravdu, a za kakav se izlazak i svojih problema opredjelio, doznati ćete na kraju predstave.

Glume: Mladen Vasary, Ana-Marija Percaić, Iva Šimić, Giulio Settimo, Nino Pavleković…

DOBRI ČOVJEK BAŽULEK

15.12. u 20 sati – pretpremijera – u slobodnoj prodaji

16.12. u 20 sati – premijera

17.12. u 20 sati

“DOBRI ČOVJEK BAŽULEK

Dobri čovjek Bažulek mali je hrvatski čovjek, dobronamjeran i susretljiv, nesiguran i tjeskoban, kotačić u globalnom i lokalnom mehanizmu. Klobučar Bažulek je hrvatski Svatković (Jedermann). On čini sve što mu autoriteti nalažu, živi kako je propisano, uživa u svojim malim radostima, radi posao koji voli i nastoji plaćati sve svoje račune. Jednog dana se nenadano našao u žrvnju vlastodržačke i pravno-korupcijske mašinerije. Izgubio je posao, stan i ženu te krenuo u tragikomičnu potragu za rješenjem svojih problema i za uzrocima svoje nezaslužene i nesretne sudbine. U toj potrazi susreće se s mnogim ljudima nahvao, s različitim malim i velikim bogovima i božicama, s poslodavcima i vlastodršcima, političarima i menadžerima, poduzetnicima i bankarima, kamatarima i fiškalima, liječnicima i sucima, glasnogovornicima i portirima, nogometnim navijačima i kazalištarcima pa i s lažnim i pravim Gospodom.

Bažulek nigdje ne nalazi pravdu ni razumijevanja, izdaju ga i najbliži prijatelji te na kraju shvaća da mogućnost oslobađanja leži u njemu samom. Strukture svijeta su samo fasada, a sloboda je uvijek ponuđen izbor. Za slobodu je potrebna hrabrost, osvještenje i odbacivanje nametnutih konvencija. Ako vlast, bilo koje vrste, nešto ne može podnijeti, jer na to nema odgovora, onda su to dobrota, iskrenost i osmijeh. Za kakav se izlazak iz svojih nedaća naposljetku opredijelio naš junak, doznat ćete na kraju predstave.

‘Dobri čovjek Bažulek’ predstavlja nastavak moje uspješne suradnje s legendarnim redateljem Georgijem Parom, okrunjene nizom popularnih histrionskih i knapovskih predstava (Ljubica, Idu svati mlade ni, Malo morgen, Francekova teta, Koltovi generala Pattona). Već sama ta činjenica predstavlja razlog za istinsku radost i zadovoljstvo, a nova premijera najljepši je mogući dar u godini kada slavim 50 godina bavljenja kazalištem”.

Nino Škrabe

Komentiraj