Nel Pavletic/PIXSELL

Kazališna sezona riječkoga HNK pod sloganom “Međunarodno narodno kazalište”

Kazališna sezona 2016/2017 Hrvatskoga narodnog kazališta Ivana pl. Zajca odvijat će se pod sloganom “Međunarodno narodno kazalište” te programski neće bitno skretati s dosadašnjeg puta, nego će samo ići nešto drukčijim taktom, rekao je intendant HNK Marin Blažević na konferenciji za novinstvo održanoj u petak.

Slogan “Međunarodno narodno kazalište” odabran je jer će se aktivnosti, projekti i procesi usmjeriti prema Rijeci kao Europskoj prijestolnici kulture, potom zbog nastavka suradnje s europskim kazalištima, umjetničkim skupinama, gostovanjima na međunarodnim festivalima, dovođenja vrhunskih inozemnih umjetnika u HNK i zato što je dio identiteta HNK Talijanska drama, a u orkestru i Baletu riječku kulturu oblikuju i predstavnici drugih naroda, pojasnio je Blažević.

Premijerne naslove Hrvatske drame predstavila je ravnateljica Jelena Kovačić najavivši “Majstora i Margaritu” Mihaila Bulgakova prema adaptaciji Dine Pešuta i u režiji Selme Spahić, predstavu “Naše nasilje i vaše nasilje” redatelja Olivera Frljića i dramaturga Marina Blaževića, “Jesenja sonata” Ingmara Bergmana koju prema dramatizaciji Vuka Ršumovića i Olge Dimitrijević režira Ana Tomović te Moliereovu “Kritiku škole za žene” u režiji Igora Vuka Torbice.

Za mlade će se prirediti predstava “Put oko svijeta u 80 dana” po romanu Julesa Vernea te u režiji Matjaža Pongraca, a za djecu zajednički projekt Hrvatske i Talijanske drame “Čuvaj se vuka ili Crvenkapica” koju režira Giorgio Amodeo.

Operni i koncertni program predstavio je Marin Blažević, najavivši premijerne izvedbe “Werthera” Julesa Masseneta u režiji Fabrizija Melana, Gotovčeva “Eru s onoga svijeta” kojeg režira Lary Zappija i Verdijeva “Otella” u režiji Marina Blaževića. Tu je još i poseban program nazvan “Giorgio Surian predstavlja Seviljskog brijača”, s komornom izvedbom ove popularne opere. U koncertnom programu bit će najpopularnije Beethovenove simfonije, 3, 5, 7, i 9, izvest će se koncertna inačica Gounodova “Fausta” sa solistima Carlom Colombarom, Marjukkom Tepponen, Luciom Gallom, Dianom Haller i drugima te koncertno predstaviti CD s djelima Papandopula i Šostakoviča, snimljen za njemačku kuću CPO.

Balet će, kako je najavio ravnatelj Balazs Baranyai, premijerno izvesti cjelovečernju baletnu predstavu sastavljenu od dva dijela, modernog baleta “Šah-mat” temeljenog na noveli Stefana Zweiga u koreografiji Raza Hammada te apstraktnog baleta “Dogma” koji koreografira sam Baranyai. Vrhunac baletne sezone bit će premijera neoklasičnog baleta “Labuđe jezero” P. I. Čajkovskog koreografa i redatelja Loranda Zachara.

“Racconti di costa e di mare (Priče s obale i mora)” u režiji Franca Peroa, predstava prema tekstovima više autora postavit će se premijerno u Talijanskoj drami u koprodukciji s Rossetti-Teatro stabile del Friuli Venezia Giulia povodom 70. godišnjice djelovanja Talijanske drame i Zajednice Talijana u Rijeci. Tim povodom premijerno će se izvesti i Goldonijev klasik “La locandiera (Gostioničarka Mirandolina)” u režiji Paola Magellija. Talijanska drama premijerno postavlja i glazbenu komediju “Cabaret D’Annunzio” redatelja Gianpiera Borgije, predstavu za djecu i obitelji “Anche le pulchi hanno la tosse (I buhe kašlju)” po tekstu Fulvija Tomizze i u režiji Carla Rossija te projekt scenskog čitanja teksta Martine Gamboz “Le donne di Tomizza (Tomizzine žene)” koje na scenu postavlja redatelj Marco Artusi.

Komentiraj