Lungomare by @powerfitmom_samanta (facebook.com)

GRAD OPATIJA Maškarani tanc u klubu Gervais i Dječji karnevalski korzo

Opatijski vikendi u veljači bit će ispunjeni brojnim događanjima. Vrijeme Karnevala ili Pusta, će od sredine siječnja pa do Čiste srijede ispuniti Opatiju brojnim događanjima za sve uzraste.

Sedam tjedana vladavine maski započelo je podizanjem Pusta i karnevalske zastave na opatijskoj tržnici. Tom će prigodom su maškare od gradonačelnika preuzele ključeve grada i započelo je “peto godišnje doba“, kako se naziva vrijeme Karnevala.

Duško Jeličić Dule i grupa Bonaca su poznati “majstori od Pusta“, stoga će i ove godine u njihovoj režiji proteći maškarani tanci subotom u klubu Gervais. Plesovi pod maskama počinju u 21 sat, tokom predstojećih suboti 2. i 9. veljače.

U nedjelju, 17. veljače, glavnu opatijsku ulicu osvojit će najmlađi ljubitelji Karnevala, jer toga se dana od 13 sati održava 23. Dječji karnevalski korzo. Tradicionalna manifestacija, koja uvijek iznova iznenađuje i oduševlja brojne gledatelje maštom, kreativnošću i energijom koju mališani ulažu u osmišljavanje svojih kostima i nastupa, okupit će tisuće malih maškara koji će proći poznatom rutom od gradske tržnice do Slatine, gdje će ih zabavljati gost iznenađenja.

Središnji dio programa opatijskog Karnevala odvijat će se od petka 22. veljače do nedjelje 24. veljače, kada će se održati tri glavne pusne manifestacije – Maškarani klapski Maraton, Lumberov maškarani tanac i 36. Balinjerada.

Vokalne bravure renomiranih klapa, koje će se natjecati u izvedbama karnevalskih pjesama, ali i nadmetati atraktivnošću maske i nastupa, ove će godine ugostiti hotel Kvarner, u petak 22. veljače s početkom u 20 sati. Veselje pod maskama nastavit će se i dan kasnije, u subotu 23. veljače, kada se u klubu Gervais uz slobodan ulaz održava Lumberov maškarani tanac. Druženje će, uz dobru glazbu i posjetitelje uvijek raspoložene za ples, začiniti i tradicionalna tombola te izbor najljepših maski.

Veliko finale uzbudljivog maškaranog vikenda bit će 36. Balinjerada, jedinstvena utrka vozila na kugličnim ležajevima koja spaja brzinu spusta niz glavnu opatijsku ulicu, ali i atraktivnost izvedbi i maske. Uz iskusne natjecatelje, u Balinjeradu koja se održava u nedjelju 24. veljače, moći će se uključiti i “amaterski vozači“ zahvaljujući programu koji će im omogućiti da tijekom treninga od 10 do 12 sati sjednu na jedan od raspoloživih karića te sami osjete posebnu atmosferu ove utrke.

Službeni start Balinjerade je u 12 sati, a nakon natjecatelja na karićima i monopatinama, stazom će proći i “merikanska vozila“, odnosno raskošne kreacije na balinjerama praćene maškarama te karnevalske grupe iz Opatije i okolice. Balinjerada će završiti Kukalkom, morskom verzijom Sinjske alke u kojoj će Opatijski kukali ponovo zajahati “morske konjice“ i u plitkome moru na Slatini uprizoriti svoje viđenje poznatog natjecanja.

Posljednje događanje ovogodišnjeg Karnevala – spuštanje karnevalske zastave i Pusta te vraćanje ključeva grada – održat će se na Pepelnicu, u srijedu 6. ožujka, s početkom u 11 sati na gradskoj tržnici.

Komentiraj