Karlovac: Izložbom slika Jože Kumera obilježen Prešernov dan

HINA/ Mladen VOLARIĆ

Otvaranjem izložbe slika slovenskog akademskog slikara Jože Kumera, u ponedjeljak je u karlovačkoj knjižnici “Ivan Goran Kovačić” obilježen slovenski kulturni praznik Prešernov dan, uz poruku da potomci Slovenaca u Hrvatskoj trebaju sačuvati identitet, kulturu i jezik te da je kulturna suradnja temelj svake druge suradnje.

Izložbu slika “Draž dinamike” Jože Kumera iz Novog Mesta, otvorio Marko Rakovec, otpravnik poslova slovenskog Veleposlanstva u Zagrebu. Kultura je bit svakog naroda i temelj njegovog identiteta i prirodno je da kulturna suradnja između hrvatskog i slovenskog naroda bude osnova i svake druge suradnje, rekao je Rakovec.

  • U ime Gradske knjižnice, ravnateljica Jasmina Milovčić osvrnula se na dugogodišnju suradnju i niz zajedničkih projekata sa slovenskom knjižnicom “Miran Jarc” iz Novog Mesta, koja se provodi temeljem Sporazuma o partnerstvu i kulturnoj suradnji.

Predsjednica karlovačkog Kulturnog društva “Slovenski dom” Marina Delač-Tepšić posebno je naglasila da društvo ove godine slavi desetu obljetnicu. Ove će se godine uz Slovenske dane, koji se tradicionalno održavaju u rujnu, održati niz drugih literarnih i glazbenih događanja, ne samo za 130 članova Društva – uglavnom potomaka Slovenaca u Karlovcu, nego za sve prijatelje Društva, rekla je.

“Cilj nam je sačuvati identitet, kulturu i jezik jer Slovenci koji žive van granica svoje domovine uglavnom se samo kroz ovakva društva povezuju s maticom zemljom”, rekla je Delač-Tepšić.

Osim u Karlovcu, Prešernov dan će se obilježiti i u Rijeci, Puli i Varaždinu, a središnji događaj obilježavanja bit će ovog četvrtka u Slovenskom domu u Zagrebu, s dobitnicima Boršnikove nagrade, rečeno je.

Prešernov dan, slovenski kulturni i državni praznik, obilježava se 8. veljače, na dan pjesnikove smrti 1849.

Komentiraj