KAPULICU I KOVAČA na Pantovčaku vide kao vođe struja koje žele Plenkovića i HDZ okrenuti prema Škori

BERISLAV JELINIĆ I ORHIDEA GAURA HODAK

PREDSJEDNICU AGILNO BRIFIRAJU o tijeku više paralelnih političkih operacija nekoliko HDZ-ovih struja kojima je cilj pridobiti širu podršku unutar stranke za kandidaturu Miroslava Škore na predsjedničkim izborima, istovremeno umanjiti njezine šanse i posvađati je do kraja sa šefom HDZ-a Plenkovićem

Pojedinci bliski predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović spinovima proizvode novi veliki sukob između nje i premijera Andreja Plenkovića koji je povezan s nadolazećom kampanjom za predsjedničke izbore i sve izraženijom neizvjesnosti koju ona nosi za ovih dvoje vodećih političara. Prema tvrdnjama jednog izvora bliskog predsjednici, taj sukob ima jedan neposredan povod, ali su razlozi puno dublji.

PREDSJEDNICU AGILNO BRIFIRAJU, moguće i tendenciozno, o tijeku nekoliko paralelnih političkih operacija više HDZ-ovih struja kojima je glavna poveznica i cilj pridobiti širu podršku unutar stranke za kandidaturu Miroslava Škore na predsjedničkim izborima, a istovremeno umanjiti šanse predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović i posvađati je do kraja s predsjednikom HDZ-a Andrejem Plenkovićem. Njoj bliski izvori prema javnosti plasiraju tvrdnje da Kolinda Grabar-Kitarović nije posve sigurna kako će na njih u konačnici reagirati Plenković, da je to čini nervoznom, pa zbog toga osjetljivije reagira i na neke nedavne njegove najave i poteze, jer misli da bi joj mogli negativno utjecati na predizbornu predsjedničku kampanju.

Izvor blizak predsjednici navodi da je Plenković nedavno neslužbeno najavio Kolindi Grabar-Kitarović da ove godine na redovnom godišnjem zasjedanju Opće skupštine UN-a on namjerava držati govori i da nema potrebe da ondje tom prilikom govori i predsjednica.

ONA JE 12. LIPNJA TIJEKOM GOVORA na predstavljanu knjige “Nestali u Domovinskom ratu 2’’ rekla da će “ove godine na Općoj skupštini UN-a otvoriti pitanje nestalih i u ratu u Hrvatskoj i u drugim ratovima diljem svijeta’’. Iz Vlade su potom poručili kako će se o putu u New York još razgovarati, vjerojatno jer je ona na Opću skupštinu u New Yorku išla prošle godine. Slična se situacija dogodila i prije dvije godine, kada su na Opću skupštinu trebali ići i Kolinda Grabar-Kitarović i Plenković. Premijer je tada pred Skupštinom trebao održati govor, dok je predsjednica na margini zasjedanja trebala odraditi sastanke vezane uz Inicijativu triju mora. I tada je to u medijima označeno kao jedan od jasnijih pokazatelja njihovih sukoba, jer je bilo jasno da se nisu mogli dogovoriti tko bi tamo trebao govoriti. Nominalno, ustaljena je diplomatska praksa da se svake godine u UN-u izmjenjuju predsjednici i premijeri i tako je bilo svaki put osim 2007., kad su također u jeku vidljivih međusobnih razmirica ondje putovali i tadašnji predsjednik Stipe Mesić i tadašnji premijer Ivo Sanader.

Izvor blizak Kolindi Grabar-Kitarović smatra da bi njen izostanak s tog skupa ove godine njeni protukandidati mogli koristiti tako da joj oslabe pozicije u predizbornoj utrci.

Po onomu što u javnost plasiraju neki izvori iz neposredne blizine Kolinde Grabar-Kitarović, njena je nesigurnost puno dublja jer smatra da je sve veći broj osoba unutar HDZ-a angažiran da je potkopa u namjeri da osvoji drugi predsjednički mandat.

JEDAN OD SAVJETNIKA predsjednice države tvrdi da je ona jako ljuta na Kapulicu i da su u njezinu uredu neki uvjereni da je on izvor svih pokušaja distanciranja vrha HDZ-a od nje i okretanja prema Miroslavu Škori

JEDAN IZVOR BLIZAK PREDSJEDNICI Kolindi Grabar-Kitarović uvjeren je da se među osobama koje premijera pokušavaju “okrenuti” od predsjednice nalazi njegov savjetnik Mario Kapulica i njemu blizak krug. On je u ponedjeljak dao intervju Jutarnjem listu u povodu 30-e obljetnice osnivanja HDZ-a, u kojem je rekao da se o stranci danas više ne može govoriti u kategorijama iz vremena Franje Tuđmana i Gojka Šuška, jer se 30 posto članstva stranke rodilo nakon osnivanja HDZ-a. Kapulica je rekao: “Desnica u HDZ-u oduvijek je bila glavni čuvar središnje politike, a ne faktor koji bi stranku gurao na rub spektra. Svatko tko je politiku učio od Tuđmana, to razumije. Desnica ne znači radikalizaciju ni populizam. Desnica je stav koji zastupa legitimne konzervativne politike, a ne ekstremizam koji potiče niske strasti’’.

Nacionalov izvor blizak Kapuličinu miljeu tvrdi da je premijeru Plenkoviću već prezentiran scenarij u kojem bi službeni kandidat stranke bio Miroslav Škoro.

“On je prijedlog saslušao, pustio je drugu stranu da kaže što ima, ali nije ništa odgovorio”, tvrdi Nacionalov izvor. Ta je vijest navodno dospjela i do predsjednice i njezinih savjetnika.

“Jedan od savjetnika u Uredu predsjednice tvrdi da je ona jako ljuta na Maria Kapulicu i da su u njezinu uredu neki uvjereni da je Kapulica izvor svih pokušaja distanciranja vrha HDZ-a od predsjednice i nagovaranja da se stranka okrene Miroslavu Škori”, tvrdi Nacionalov izvor.

ISTI IZVOR NAVODI KAKO KAPULICU u tim nastojanjima podržava i predsjednik Hrvatskog odbojkaškog saveza Ante Baković. Njih su dvojica bliski još iz vremena dok je Kapulica bio na čelu Mladeži HDZ-a. Čak se u tim krugovima navodi da se Baković susreo sa Škorom na večeri u zagrebačkom restoranu Bocca Marai.

U takvom kontekstu u krugu bliskom Kolindi Grabar-Kitarović protumačen je i nedavni istup Vladimira Šeksa. Jedan njoj blizak izvor navodi kako je cijeli intervju napravljen samo kako bi se stvorilo ozračje koje bi u javni prostor počelo uvoditi priču da bi bilo dobro da HDZ ima još jednog kandidata u opticaju, a ne samo Kolindu Grabar-Kitarović.

Prema uvjerenju istog izvora bliskog Uredu predsjednice, s jedne strane predsjednicu pokušavaju obeshrabriti u kandidaturi, a ako ona sama ne odustane od kandidature, žele ju dovesti u poziciju sličnu onoj u kakvoj je 2005. bila Jadranka Kosor, ili Andrija Hebrang 2009., da bude službena kandidatkinja stranke za predsjednicu, ali da pored nje glasove HDZ-a zapravo odvlače drugi neslužbeni stranački kandidati.

Naročito na to upućuje nedavni istup posebnog savjetnika premijera Andreja Plenkovića Vladimira Šeksa koji je u nedjelju navečer, u Dnevniku Nove TV, na pitanje postoji li mogućnost da predsjednica odustane od utrke za novi mandat, odgovorio: “Ne bih ulazio u takve spekulacije. Sumnjam da je to realno. Moguće je, priča se koješta, da bi se njoj moglo prišiti nešto što bi je moglo kompromitirati”. No, s druge strane Šeks je rekao i da smatra da će Kolinda Grabar-Kitarović pobijediti – ako se kandidira. Budući da je poznato da HDZ-ov veteran Vladimir Šeks nikada ne iznosi nepromišljene izjave te da njegove javno izrečene riječ uvijek imaju specifičnu težinu, jasno je da je Šeks na ovaj način prenio određene neizravne poruke.

PORED KAPULICE, KAO GLAVNA OSOBA koja izvana pokušava utjecati na struje unutar HDZ-a koje zagovaraju Škoru za predsjednika spominje se Mate Radeljić, bivši savjetnik predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović za unutarnju politiku, koji je postao njezin “neprijatelj broj 1” otkako je u prosincu prošle godine dobio razrješenje s funkcije. Toga su očito svjesni i u HDZ-u. Šeksove navode u kojima on konstatira da bi predsjednicu mogli pokušati kompromitirati i to upravo dobro organizirane strukture iz desnog političkog miljea, a koje za sobom povlače i ključan utjecaj u nekim desno orijentiranim medijima, Nacional je objavio još u veljači. Tada je izvor blizak tom miljeu najavio da će desnica kojoj inklinira desna struja HDZ-a, ali i stranke poput Suverenista i Hrasta, imati i svog istaknutog kandidata za predsjednika.

“Desnica ima kandidata koji može pobijediti Kolindu Grabar-Kitarović”, rekao je to Nacionalov izvor još u veljači otkrivši da je riječ o osobi iz HDZ-a koja će u trenutku objave kandidature istupiti iz stranke i javno iskazati svoje protivljenje dosadašnjoj politici stranke na čelu s Andrejem Plenkovićem. No Plenković će ipak biti u drugom planu, prava meta napada bit će Kolinda Grabar-Kitarović.

PREDSJEDNICA JE REKLA da će na Općoj skupštini UN-a otvoriti i pitanje nestalih u ratu, a izvor njoj blizak tvrdi da joj je Plenković neslužbeno kazao da će na Skupštini ove godine govoriti on pa da ona ne treba

PREMA PLANU KOJI JE NACIONALU tada iznijela osoba iz tog kruga, prije no što se objavi kandidatura te osobe, u javnosti će biti plasirane optužbe na račun predsjednice koje uključuju i financiranje njezine kampanje. Kad te optužbe budu plasirane u javnost, predsjednica će biti u poziciji da će se od njih morati braniti i to u trenutku kad se očekuje da će njezina reputacija među biračima desnog političkog spektra dodatno biti narušena zbog skretanja prema centru i približavanja politici premijera i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića, s obzirom na to da bez službene podrške HDZ-a ne bi ni mogla ući u utrku za drugi mandat. Na meti napada desničara predsjednica je već neko vrijeme, a posljednji u nizu motiviran je njezinom izjavom da bi ponovno organizirala susret s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

JEDAN OD ONIH KOJI U SVOJOJ EMISIJI “Bujica’’ najžešće napada predsjednicu je kontroverzni TV voditelj Velimir Bujanec, za kojeg se smatra da je nikad tješnje povezan sa svojim kumom Matom Radeljićem, s kojim je blisko surađivao. Upravo iz njihove zajedničke “kuhinje” krenula je ideja o kandidaturi Miroslava Škore, što znači da se na tom planu radilo već neko vrijeme, a da se za njega zna najmanje četiri mjeseca. Iz iste ‘kuhinje’ po svemu sudeći plasiraju se i brojni drugi spinovi s ciljem da izravno ili neizravno proizvedu pomutnju u HDZ-u i pokušaju pomoći Škorinim izgledima u predizbornoj kampanji. Sad je, kako se čini, došlo vrijeme za realizaciju tog plana i stvaranju šire fronte podrške Škori.

Nacionalovi izvori tvrde da je Radeljić nedavno uspostavio komunikacijsku liniju prema Miri Kovaču, saborskom zastupniku i bivšem međunarodnom tajniku HDZ-a koji je već najavio mogućnost da se na unutarstranačkim izborima kandidira za predsjednika. Kovač je u vrijeme vlade HDZ-a i Mosta, dok je šef HDZ-a bio Tomislav Karamarko, bio ministar vanjskih poslova. S Radeljićem je intenzivnije komunicirao u vrijeme dok su obojica bila angažirana u predsjedničkoj kampanji Kolinde Grabar-Kitarović u drugoj polovici 2014., no prema tvrdnjama Nacionalovih izvora, tada nisu bili odveć bliski.

SITUACIJA SE, IZGLEDA, POČELA MIJENJATI upravo nakon što je Kovač javno najavio svoje ambicije da preuzme HDZ i to nakon lošeg rezultata stranke na izborima za Europski parlament.

Naime, iako nije član stranke, Radeljić ima dosta utjecaja na određene pojedince, najviše u slavonskom HDZ-u pa nije nelogično ako se dosjetio Kovaču ponuditi podršku jake slavonske struje u budućoj trci za predsjednika stranke, u zamjenu za njegovo agitiranje za podršku Škori u dalmatinskom HDZ-u, gdje je Kovačeva izborna baza i gdje uživa dosta velik utjecaj, ali i u drugim bazama. Kovač ima dosta jake veze i u crkvenim krugovima i, kako je Nacional nedavno pisao, već je ozbiljno započeo raditi na prikupljanju podrške za svoju kandidaturu.

Kovač je u posljednje vrijeme pojačao komunikaciju s većim brojem biskupa, a pohvalio se i da je stupio u kontakt s Radeljićem. Zbližavaju ih ambicije da politički zbrišu Kolindu Grabar-Kitarović i Andreja Plenkovića.

Radeljiću zasigurno odgovara i činjenica da Kovač nije pripadnik struje Milijana Brkića, zamjenika predsjednika HDZ-a i potpredsjednika Sabora, s kojim Radeljić nije u najboljim odnosima. Međutim, Kovač ipak ima korektne odnose i s Brkićem, odnosno između njih dvojice nikad nije došlo do otvorenog sukoba.

NO BRKIĆ BI SE SVEJEDNO MOGAO naći na udaru i to od struje slavonskog HDZ-a. Upravo iz tih krugova plasirana je ovih dana priča da su Kolinda Grabar-Kitarović i Brkić ponovo zatoplili svoje odnose. Ona se od Brkića počela izraženije distancirati koncem prošle godine, u jeku afere SMS, kada je uskratila povjerenje Brkiću izuzetno bliskom Vladi Galiću, koji je unatoč brojnim kontroverzama iz njegove ranije špijunske karijere, ponajprije zahvaljujući lobiranju Brkićeva kruga, bio lansiran na mjesto predsjedničina savjetnika za nacionalnu sigurnost. Prema tim nedavno plasiranim tvrdnjama, Brkić je reaktivirao svoj stari plan da predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović postane predsjednica HDZ-a, a da HDZ-ov premijer bude Damir Vanđelić, donedavni predsjednik Uprave Croatia osiguranja koji je otamo prešao u upravu Adris Grupe.

IZ VRHA SLAVONSKOG HDZ-a bliskog Mati Radeljiću plasiran je spin da je Milijan Brkić reaktivirao svoj stari plan da podrži Kolindu Grabar-Kitarović za šeficu HDZ-a, a Damira Vanđelića za premijera

Nacionalov izvor blizak vrhu HDZ-a, ali i Kolindi Grabar-Kitarović uvjeren je da je u ovom slučaju riječ o podmetanju koje čine Radeljić i slavonski HDZ kako bi predsjednica do kraja izgubila potporu Plenkovića. “Time Radeljićeva ekipa ispunjava dva cilja, jedan je rušenje Kolinde Grabar-Kitarović, a drugi dodatno usmjeravanje šefa HDZ-a Plenkovića kontra Brkića koji ujedno smeta i Radeljićevoj struji”, kaže Nacionalov izvor. Sve to pokazuje koliko su snažne silnice koje već uoči početka predsjedničke kampanje trasiraju odnose između dvoje vodećih političara u zemlji.

Međutim, lako je moguće da te silnice proizvode i pojedinci iz neposredne blizine Kolinde Grabar-Kitarović, ali ne s ciljem da joj pomognu, već suprotno. Jer tvrdnje o njenoj navodnoj nesigurnosti posve su u suprotnosti s onime što tvrde neki drugi predsjedničini bliski suradnici. Oni pak navode da Kolinda Grabar-Kitarović računa na čvrstu podršku HDZ-a u svakom pogledu. Navode da će se ona sigurno kandidirati, da je htjela izbjeći da zbivanja oko Dana državnosti miješa sa svojom kandidaturom pa samo zato to već nije učinila, jer bi to bilo podložno krivom tumačenju. Iz njene blizine kažu da će se kandidirati desetak dana nakon tih zbivanja. Kao njene prednosti ti suradnici dijelom subjektivno ističu da nikad u povijesti nijedan hrvatski predsjednik nije imao bolju komunikaciju sa svjetskim liderima, da uživa veliki ugled u NATO-u te da je tijekom mandata upozoravala na brojne fenomene koji su se isprva tumačili kao njena kritika Vladi, ali koje je Vlada na koncu prihvatila. U tom kontekstu spominju teme demografije, potrebu za brendiranjem Hrvatske i regionalnom financijskom decentralizacijom. Osim toga, navode da je ona tijekom mandata sasvim dovoljno boravila na terenu i da će kampanju voditi bez bilo kakvih eksperimenata. Drugo je pitanje hoće li pod raznim utjecajima eksperimentirati pojedini dijelovi stranke s ciljem da proizvedu turbulencije u vrhu HDZ-a, ali i države.

Komentiraj