Kampanja protiv opušaka u Zagrebu: Samo na Tomislavcu volonteri prikupili više od 14 tisuća čikova

Opušci su najčešći otpad u okolišu, čak ih 4,5 bilijuna godišnje završi izvan kanti za smeće, a u Zagrebu ih je ovaj vikend u sklopu kampanje protiv bacanja čikova u okoliš na zagrebačkom Tomislavcu prikupljeno više od 14.000, izvijestili su u ponedjeljak organizatori.

Opušci su najčešći otpad u okolišu, a prosječno ih je čak 80 posto odbačeno na krivo mjesto, ističe u priopćenju građanska inicijativa Čisteći medvjedići, koja je s RokOtokom pokrenula kampanju protiv bacanja opušaka u okoliš.

U subotu je na zagrebačkom Trgu kralja Tomislava u samo dva sata prikupljanja dvanaestero volontera prikupilo više od 14.000 opušaka.

Ružna navika koja negativno utječe na okoliš

“Ljudima je nažalost navika, što iz komocije, što iz neznanja, baciti ih na pod ili u mora, rijeke, potoke, pa i u kanalizaciju, pogrešno misleći da su biorazgradivi. Kampanjom želimo potaknuti naše sugrađane na odgovornije i savjesnije ponašanje: čikovima je uvijek i isključivo mjesto u koševima za smeće”, izjavio je Perica Štefan, osnivač Čistećih medvjedića.

Opušci su izvor štetnih i onečišćujućih tvari u tlu i vodi te je dokazano njihovo toksično djelovanje na različite organizme. Najčešće upotrebljavani filtri su polimerni, odnosno napravljeni od celuloznog acetata, koji je iznimno teško biorazgradiv.

Pomoću oborina završavaju u odvodu, tako dolaze do rijeka i oceana, a iz oceana dospijevaju na plaže. Zbog svoje male mase prenose se i vjetrom, upozoravaju iz inicijative.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner